хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Британські медіа про Brexit

Британські медіа одне за одним ставлять запитання: як ми дійшли до того, що проголосували за вихід?
Британські медіа про Brexit: трагічні наслідки для економіки та суспільства

Видання The Economist, яке підтримувало позицію Remain протягом усієї кампанії, підбиває підсумки голосування, яке ознаменувало «трагічний розрив» між Британією та континентальною Європою. Видання наголошує на тому, що рішення народу матиме важкі наслідки для нього самого. Основне питання на часі — якою буде економічна співпраця.

«Кампанія за Leave обіцяла прихильникам як процвітаючу економіку, так і контроль над імміграцією. Але британці не можуть отримати такий результат, лише проголосувавши за нього. Якщо вони хочуть надалі отримувати доступ до спільного ринку ЄС та насолоджуватися добробутом, яке він забезпечує, їм доведеться також змиритись із вільним пересуванням людей. Якщо Великобританія відкидає принцип вільного пересування, їй доведеться заплатити за це ціну: покинути єдиний ринок. Країна повинна вибрати між приборкання міграції та максимізацією добробуту», — йдеться у статті.

Читайте також: Едвард Лукас про "брексіт"

У виданні The Guardian наголошують на політичних наслідках референдуму. Окрім очевидних зрушень у геополітиці, різко зміниться і національний політичний ландшафт Сполученого Королівства. Перші ознаки кризи, що насувається, — відставка Кемерона та висока вірогідність повторного референдуму про незалежність Шотландії.

«Кемерон наголосив у своїй заяві про відставку, що він прийме вказівки британського народу. Тепер в своєму кабінеті на Даунінг-стріт він буде спостерігати крах своєї політичної кар'єри. Не витримавши програшу, він відкинув напівщирі пропозиції рядових депутатів зберегти посаду до 2019-го, як планувалося, і замість цього оголосив, що залишиться лише до осінніх виборів лідера консерваторів. Двоє ветеранів-консерваторів Кеннет Кларк і лорд Батлер, колишній глава державної служби, мали рацію, коли передбачали, що Кемерон подасть у відставку вже за кілька годин після поразки, адже його політичний авторитет і дух будуть знищені», — пише автор. На зміну Кемерону у виданні вбачають дві кандидатури: колишнього мера Лондона Бориса Джонсона та міністра внутрішніх справ Терезу Мей.

Видання також звертає увагу на висловлювання першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен, яка заявила, що шотландці хочуть залишитись у ЄС, і саме через це вирішили залишитись у Британії. Тому вірогідність другого референдуму щодо незалежності є «вкрай високою».

Видання The Independent вичерпно описало суспільну напругу, яка пануватиме у Сполученому Королівстві найближчим часом. «Тільки в Лондоні позиція Remain отримувала достатню підтримку, аби забезпечити чітку перемогу по всій країні. У той же час, як в Шотландії так і на півдні Англії, виборці лише забезпечили нічию. В результаті, Лондон виявився єдиною частиною Англії яка проголосувала за Remain, тепер виглядає ізольованим від країни, столицею якої він призначений бути. Північна Ірландія, яка також проголосувала за Remain, опинилась у ситуації, коли кордон з Республікою Ірландією матиме набагато важливіше значення, ніж раніше», — йдеться у статті.

Наголосив автор і на віковій диференціації. Переважна більшість (64%) покоління у віці від 18 до 24 голосувала за Remain, а от старе покоління у віці 65+ голосувало за Leave (58%). Спостерігалась тенденція: що старша людина, то більш вірогідно, що вона підтримає вихід з ЄС.

0

Коментарі