хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Вибори кота в мішку

25 жовтня матимемо переляканих виборців з бюлетенем нового взірця, – Ірина Швець

15:36 17 вересня 2015 р.


Кандидати на посаду міських голів і претенденти від політичних партій у депутати мають право розпочати свою агітаційну компанію лише після офіційної реєстрації. Така реєстрація розпочнеться 19 вересня. Натомість Львів уже наповнений різними біл-бордами, наліпками та іншою агітацією. Це є нечесне ведення боротьби.

Про це сьогодні, 17 вересня, під час прес-конференції на тему: 
"Виборчий процес на Львівщині: аналіз перших тенденцій від громадських спостерігачів", яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила інформаційний директор ВГО «Громадянська мережа ОПОРА»  у Львові Ірина Швець.

- Знаємо окремих кандидатів, які вже за два місяці до офіційного старту виборчої кампанії розміщували свої біл-борди на вулицях Львова. Ми не можемо поки що притягнути їх до відповідальності, але можемо говорити, що така боротьба є нечесною, - каже вона.

Отож, аж після 19 вересня кандидати зможуть агітувати виборців та створити свій виборчий фонд, куди будуть надходити кошти. Адже лише з коштів цього фонду може оплачуватися вся передвиборча агітація. 
Щодо змісту самої агітації, то вона ніяк не стосується вирішення міських проблем.

- У мене складається враження, що 25 вересня у нас будуть парламентські вибори, а не місцеві. Тому що те, що пропонується, абсолютно не стосується проблем, які би мали вирішуватися на рівні місцевого самоврядування, - каже Ірина Швець.

На її думку, це, швидше за все, виборча маніпуляція, щоби за рахунок всеукраїнського рейтингу партій підтягнути місцеві осередки і таким чином здобути голоси на місцевих виборах. 
Також спостерігачів турбує, що ніхто не пояснює виборцям виборчі процедури.

- Виборче законодавство змінилося. Виборцям видадуть цілком новий бюлетень. І без просвітницької кампанії буде дуже важко збагнути: як і за кого голосувати, - вважає вона.

Так, виборці не розуміють результатів рейтингування, внаслідок яких може в одному окрузі не пройти жоден кандидат, а в сусідньому оберуть аж двох. І ще ніхто не бачив, який вигляд матиме бюлетень на цих виборах.

- Бачимо, що є номер. Потім клітинка, де виборець має поставити клітинку, якщо він вибрав певну партію чи кандидата, далі назва партії, далі – перше місце «жорсткий лідер», який пройде в будь-якому випадку, якщо партія набере 5 відсотків, і далі – прізвище того кандидата, який закріплений за певним округом. Так-ось, не всі виборці розуміють, що цей лідер в будь-якому випадку пройде до міської ради, якщо партія подолає бар’єр. І не розуміють, навіщо в бюлетені ці прізвища, - розказує Ірина Швець.

Вона прогнозує, що якщо не буде проведено інформаційної кампанії, то виборці будуть прос то голосувати за партії. 
Також варто знати, що на цих виборах не можна змінювати виборчу адресу. Якщо раніше можна було заздалегідь звернутися із заявою і голосувати не за місцем прописки, то тепер такого права у виборців немає.  

4

Коментарі

118.09.15, 09:31

Типу "відкриті списки".