хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Знову брехня...

Фінансист розповів про шокуючі умови списання боргу України, які замовчує Яценюк
Олена Ярмолюк 27 серпня 2015, 16:54
 10839  2
Фінансист розповів про шокуючі умови списання боргу України, які замовчує Яценюк


Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зробив чергову популістську заяву, оголосивши про списання іноземними кредиторами 20 % боргу Україні та про згоду на відстрочку платежу за рештою боргів на 4 роки. Як з'ясувалося, у цій домовленості є деякі деталі, про які керівництво країни вважало за краще промовчати. Сьогодні голова уряду радіє нібито про небачену перемогу у переговорах, однак для майбутньої України нинішні домовленості є більш ніж невигідні.


Про це пише у соцмережі фінансист, засновник інвестиційної групи «УНІВЕР» Тарас Козак, новину передає «Преса України».

«Подивився на телеканалі «Рада» трансляцію позачергового засідання Кабінету Міністрів України та виступу прем'єра і міністра фінансів, який повинен був стати тріумфом. Початок виступу Яценюка сподобався - сторони домовилися, іноземці списали (пробачили) Україні 20% боргу, перенесли на 4 роки виплати тіла боргу і зменшили відсоток, який ми платимо. Але ось у виданні Фінансовий клуб з'явилися деталі. Маю довіру до колег, тому сподіваюсь, що це не фейк. Подробиці неприємно вразили» - зауважує Козак.

Фінансист звертає увагу на той факт, що кредитори «неодноразово в публічних заявах наполягали на неприйнятність для них списання ("hair cut") частини боргу», тому він вирішив розібратися з причинами, які спонукали іноземців погодитися з умовами України, яка в свою чергу «стояла на списання і тому готова платити досить великий відсоток (7 %) ще кілька років». Після проведених підрахунків, Козак прийшов до висновку, що насправді Україні в даний час списали значно меншу суму, ніж та, про яку заявив Яценюк. Крім цього, решті боргу були виставлені більш високі відсотки в порівнянні з відсотками по боргу без списання».

«Якщо призвести до боргу (з урахуванням списання 20%), то відсоток стане більш прийнятним - приблизно 6,2%, що, в принципі непогано. Але, домовившись про ставку на рівні LIBOR плюс 3-4 роки пільгового періоду (без нарахування відсотків) ми б отримали кращі наведені умови», - пише він. 

Крім цього, в «поступливості» кредиторів є і «найнеприємніше» - щоб позбутися частини боргу Україна зобов'язалася надати кредиторам спеціальні цінні папери, які протягом найближчих 20 років будуть приносити останнім «нечувані прибутки».

«Україна зобов'язується надати кредиторам спеціальні цінні папери, які при зростанні економіки від 3% дозволять сьогоднішнім кредиторам отримувати протягом 20 років, з 2021-го по 2040-й нечувані прибутки. І якщо на перші 5 років є обмеження по нашим виплат - 1% ВВП, тобто не більше $1,2 млрд щорічно, то наступні 15 років про жодні обмеження не йдеться. І при зростанні нашої економіки на 7-8% в рік (а китай зростав більш ніж на 10% щорічно), кредитори будуть отримувати додатково до всіх відсотків ще 3-4 МІЛЬЯРДИ ДОЛАРІВ КОЖЕН РІК, а може і значно більше. Такі умови неприйнятні!», - резюмує Козак.

Раніше ми повідомляли: Комітет приватних кредиторів України зняв з України 20% заборгованості(майже 4 млрд дол. США) і відстрочив виплату решти боргів на 4 роки. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що РФ не приєдналася до комітету кредиторів, тому не отримає поліпшених умов кредитування
.

6

Коментарі

Гість: Стугерон

128.08.15, 11:59

капиталисты деньги считать умеют и себе в убыток работать не будут . а нам , как всегда , лапшу вешают на уши , типа " все гаразд " и даже краще за це

    229.08.15, 09:26

    Здається, він трохи перебільшив: не 3-4 млрд, а десь під 1,5-2. Але це теж багато, якщо помножити на 15 років.

      331.08.15, 17:35

      Я особисто у МВФ не позичала жодної копійки, чому я повинна щось їм віддавати? А якщо наші олігархи ці гроші брали, то чому ми повинні радіти, що їм списують ці борги?