хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Зерно України - головний експорт

Чому зерно - більш перспективний товар для України , ніж метал

Ігор Петрашко,заступник гендиректора Ukrlandfarming
6 травня 2014 , 10:50



Топ-менеджер найбільшого у Східній Європі аграрного холдингу - про перспективи українського сільського господарства в умовах необмеженого світового споживання сільгосппродукції.
 
Зовнішній ринок споживає все більше і більше сільгосппродукції . Цей ріст не дуже масштабний , не більше 2-3 % на рік , але зате стабільний і довгостроковий .
Виходячи з того , що всього кілька гравців у світі мають можливість збільшити виробництво сільгоспкультур , і Україна - один з них , у нашої країни є величезний потенціал розвитку експорту.
Виробництво зернових може бути обмежене тільки внутрішніми можливостями фінансування АПК та земельними ресурсами .
Агросектор в Україні - це галузь, яка має природні конкурентні переваги . І це сектор, продукція якого в найближчі 50-100 років буде затребувана в світі. Ми бачимо , що Україна вже значно перевершила виробництво Радянського Союзу - у минулому країна виробила 63 млн тонн , це рекорд. Зростання триватиме, і ми побачимо врожаї і в 80 млн тонн , і в 100 млн тонн. І все це - додатковий експорт , оскільки внутрішнє споживання в Україні не буде істотно збільшуватися.
АПК вже зараз досяг рівня металургії в структурі зовнішньої торгівлі . І якщо ми бачимо , що на світовому ринку металу нам все складніше конкурувати , в першу чергу , з Китаєм , то з виробництва аграрної продукції Китай нам не конкурент . Та й взагалі у нас мало тут конкурентів. Ніщо не заважає нам зосередитися на розвитку перспективного сектора. І для зовнішніх інвесторів , і місцевих виробників вже очевидна перспективність нарощування виробництва зерна в Україні , тому врожаї зростають.
У нас практично необмежений зовнішній ринок. У 1950 році населення планети становило 3 млрд осіб, у 2000 році - 6 млрд , зараз - 7 млрд. Прогноз до 2020 року - 9 млрд людей .
При цьому кількість землі в обробці практично не змінюється. У 1950 році оброблялося 1 млрд 400 млн га , зараз показник стабілізувався на 1 млрд 600 млн га . Подальше зростання малоймовірний - навпаки , землі виводяться з експлуатації , частина деградує , а частина віддана під виробництво культур не для харчових цілей , а на біопаливо і біоетанол.
Зараз на душу населення припадає 0,3 га землі , до 2050 року буде 0,18 га . Урожайність не збільшується - і в США , і в Європі фактично досягнутий пік , домогтися збільшення показника можна тільки за рахунок застосування ГМ -технологій.
По аграрному потенціалу України стабільно входить в топ- 10 по безлічі параметрів . І за кількістю сільгоспземлі ( 41 млн га ) , і за кількістю землі, придатної для обробки ( 32 млн га ) , з виробництва кукурудзи (ми в топ- 6 ) і з вирощування пшениці ( топ -10).
Україна - один з найбільших світових постачальників сільгоспкультур. На першому місці - США , але у нас є шанс зайняти стабільне друге місце, і в перспективі - зрівнятися з Америкою.
Ми бачимо потенціал зростання світових цін на зернові - це позитивний для нас фактор, так як є чітка кореляція внутрішніх цін в Україні із зовнішніми .
Зростання світових цін , в тому числі , обумовлений і прогнозованим в перспективі дефіцитом кукурудзи і пшениці. Це незначні - іноді частки відсотка - цифри нестачі, але тут важливий сам принцип. Дефіцит увазі небезпеку в першу чергу для тих країн , які повністю залежать від поставок зерна ззовні. Надалі , враховуючи техногенні фактори , неврожаї траплятимуться частіше , а роль країн зі стабільно високим виробництвом - рости .
http://forbes.ua/opinions/1370009-pochemu-zerno-bolee-perspektivnyj-tovar-dlya-ukrainy-chem-metall

11

Коментарі

16.05.14, 17:58

    26.05.14, 19:43Відповідь на 1 від minona

    Чому зерно - більш перспективний товар для України , ніж метал.Тому, що метала у України немає, як немає і Донбасу. Україна стає аграрною країною і звалищем радіоактивного сміття Європи.

      37.05.14, 02:41

      За цей товар були дві війни ! Зараз почалася третя !

        47.05.14, 12:33

        Ценность нашей земли (и в прямом и в переносном смысле) до конца осознала, поселившись на чужой. Наши черноземны - неоценимое богатство, у них да же запах особенный. Конечно, мы должны использовать свои основные ресурсы, вспомнить, что мы великая нация землепашцев.

          57.05.14, 14:30Відповідь на 2 від AZV

          Чому зерно - більш перспективний товар для України , ніж метал.Тому, що метала у України немає, як немає і Донбасу. Україна стає аграрною країною і звалищем радіоактивного сміття Європи.
          Баба з воза - коням легше. Дотаційний Крим, як і дуже дотаційний індустріальний Донбас були великими проблемами для бюджету України, а тепер їх немає. Радіоактивний смітник (огидна спадщина від СРСР) на щастя у томі місці, де більше іншого не дано, а екологічно чисті чорноземи далеко і будуть давати врожаї та прибутки, але вам від того короваю вже не відкусити. Привіт кладовищу корабельного металобрухту!

            67.05.14, 14:46Відповідь на 5 від Богдан Бо

            екологічно чисті чорноземи далеко і будуть давати врожаї та прибутки,Они и так дают, только кому? 60% зерна идёт на экспорт. Прибыль в казну не поступает, вообще не поступает. http://finance.bigmir.net/news/economics/27973-Kto-vyvozit-zerno-iz-Ukrainy--TOP-10-kompanij

              78.05.14, 14:45