хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Міф, як Хрущов Україні Крим подарував



Міф про те, як «заскочили» українці в Криму «на всьо готовенькое», імперські історики дуже полюбляють. Але чи справді міг Микита Хрущов відіграти вирішальну роль у питанні передачі Криму Україні? Як відомо, Хрущов був обраний Першим секретарем ЦК КПРС у вересні 1953 р., після розвінчання Берії. У той час його становище було досить непевним, і взятися за таке «слизьке» й важке питання, як територіальне, було для нього рівноцінно самогубству. Це визнає і зять Хрущова Олексій Аджубей у своїх спогадах «Як Хрущов Крим Україні віддав. Спогад на задану тему»: «Хрущов далеко не був повновладним хазяїном становища. У Москві владарювали найближчі до Сталіна люди – Маленков, Голова Ради Міністрів і Голова Президії ЦК, його перший заступник Молотов, а поруч такі, як Ворошилов, Каганович, Булганін. Провінціалу Хрущову після смерті Сталіна відводилась далеко не перша роль». Але якщо не Хрущов, то хто, як і чому вирішив питання про передачу Криму зі складу Росії до України?
Спробуємо відтворити події того часу. Після Другої світової війни економіка Криму зазнала страшних збитків. Майже все тут було перетворене на руїни. Та найбільшими були людські втрати: населення Криму скоротилось майже наполовину і становило 780 тисяч. Замість того, щоб якомога швидше розпочати відбудову, сталінсько–беріївські опричники завдали ще одного удару: внаслідок абсурдних звинувачень у зраді з Криму депортували корінне населення – татар, а також греків, болгар, вірмен. Унаслідок чого кількість громадян скоротилась ще майже на 230 тисяч. Після цього півострів спорожнів, народне господарство занепадало. Відтак у Крим почали вербувати російське населення. Аджубей згадує поїздку з Хрущовим восени 1953 року до степової зони Криму. Там Микиту Сергійовича неабияк вразили натовпи переселенців, які скаржилися, що не вистачає харчів, є проблеми з житлом. «Нові» кримчани переважно приїхали з Росії, з Волги, з північних російських областей. «Це я зараз пишу «приїхали», –пише Олексій Аджубей, а вони кричали: «Нас прігналі!». З натовпу лунали скарги: «картохатут не росте», «капуста в'яне» та «клопи заїли». «Чого ж ви їхали?» – питав Хрущов, і натовп видихав: «Обманулі». Микита Сергійович одразу ж наполіг на поїздці до Києва. І вже ввечері на прийомі у Марийському палаці він ще й ще повертався до кримських проблем і отриманих там неприємних вражень. Умовляв українців допомогти відродженню кримських земель: «Там южане нужни, кто любіт садочки, кукурузу, а не картошку», – переконував він.
Тому стверджувати, що Хрущов подарував Крим Україні у зв'язку із 300-річчям возз'єднання України з Росією, немає жодних підстав. Хоча цей міф сьогодні активно насаджується багатьма російськими політиками, які не утруднюють себе пошуками істини та свідомо перекручують і підтасовують факти.
Кримська область тягарем своїх складних проблем висіла на Росії. Як свідчить аналітична довідка про стан сільського господарства Кримської області від 4 січня 1954 року, що була підготовлена для тодішнього Першого секретаря ЦК КПУ Кириченка, в області нараховувалося 304 колгоспи, лише 3 з яких освоїли польові та кормові сівозміни. Врожайність овочів, картоплі, кормових коренеплодів значно відставала від рівня 1940 року. Наприклад, картоплі збирали тільки 30 центнерів з гектара (сьогодні – 100 ц/га!). Не кращим було становище у садівництві, виноградарстві – врожайність тут була меншою, ніж у дикорослих рослин, а площі під сади і виноградники, порівняно з довоєнним часом, значно скоротилися й становили по садах–86%, по виноградниках – 79% від рівня 1940 року. Жахливим було становище у тваринництві – колгоспи і радгоспи Криму були забезпечені кормами для худоби взимку 1953 року лише на 37%. У довідці наголошується, що степова частина Кримської області вкрай погано забезпечена водою. На січень 1954 року зрошуваних земель налічувалось всього 40 тисяч гектарів із майже 700 тисяч га посівних площ. Важко повірити, але в тогочасному Криму діяло лише 34 хлібобулочні магазини, 18 – м'ясо–рибних, 8 – молочних, 28 – книжкових, 2 магазини тканин, 9 – взуття, 5 – будматеріалів. Майже половина сіл області зовсім не мала крамниць, повністю припинилася торгівля овочами, картоплею у державному секторі. Ось до чого довів Крим сталінський режим.
Повоєнна Україна теж переживала важкі часи: населення республіки скоротилось на 15 мільйонів осіб, у 1946-47 роках багато областей, особливо на Півдні, були вражені голодом. Але навіть у таких умовах УРСР простягнула руку допомоги Криму. До півострова надходили продукти харчування, промислові товари, Укрводбуд розпочав будівництво Сімферопольського та Старокримського водосховищ Північно–Кримського каналу. Тобто було покладено початок розв'язанню найболючішої на півострові проблеми – водної. Посилилось співробітництво в галузі важкої промисловості. Економіки України і Криму у повоєнні роки дедалі тісніше переплітались, утворюючи єдиний організм. Щоправда, це злиття в народно–господарський комплекс юридично не було оформлене.
Тож владні органи Російської Федерації висловилися за доцільність передачі Кримської області до складу УРСР, «враховуючи спільність економіки, територіальну близькість і тісні господарські та культурні зв'язки між Кримською областю й Українською РСР». Остаточним рішенням щодо цього став закон, ухвалений Верховною Радою СРСР 26 квітня 1954 р. Додам, що це рішення не суперечило законодавству РРФСР, УРСР і СРСР і відповідало чинним нормам міжнародного права.
Криму, який мав слабку сировинну, енергетичну і промислову базу, це приєднання дало чимало плюсів. Передусім, розпочалося вирішення найпекучішої для півострова проблеми: забезпечення міст водою і зрошення земель степової зони Криму. Сьогодні з Дніпра п'ють практично всі міста Криму. А що дала зрошувальна система півострову – зрозуміло бодай з такого прикладу: у 1950 році Крим збирав 8 тисяч тонн винограду, сьогодні – 400 тисяч. Зрошення дозволило на півострові навіть рис вирощувати.



28 лютого 2014 р. Крим був нагло окупований військами Російської Федерації та добровільно-примусово приєднаний під своє управління, а Україна втратила Крим.

30

Коментарі

16.03.14, 20:22

Панове блогери, я видав сьогодні забагато і фактично все по цій темі, що мав, а тепер відключаюсь від теми Криму, бо маю зайнятись іншими, тому вибачайте, якщо не буду деякий час в ефірі Нету. Перемога буде за нами!

    26.03.14, 20:28

    Корисний лікбєз
    Друга мапа дуже сподобалась

      Гість: burtka

      36.03.14, 20:31Відповідь на 1 від Богдан Бо

      Панове блогери, я видав сьогодні забагато і фактично все по цій темі, що мав, а тепер відключаюсь від теми Криму, бо маю зайнятись іншими, тому вибачайте, якщо не буду деякий час в ефірі Нету. Перемога буде за нами!я не увидел никаких доказательств, что крым должен принадлежать украине.

        Гість: burtka

        46.03.14, 20:33Відповідь на 2 від Вуйкобойко

        Корисний лікбєз
        Друга мапа дуже сподобалась
        хавайте лапшу и развешивайте ее на своих лошиных ушах. я давно вас наблюдаю.

          56.03.14, 20:34

          Я теж щось таке саме знайшов Але ж є такі, які будуть стверджувати протилежне...

            66.03.14, 20:44Відповідь на 4 від Гість: burtka

            Корисний лікбєз
            Друга мапа дуже сподобалась
            хавайте лапшу и развешивайте ее на своих лошиных ушах. я давно вас наблюдаю.
            Подрочил - вымой руки, наблюдатель

              Гість: burtka

              76.03.14, 21:00Відповідь на 6 від Вуйкобойко

              Корисний лікбєз
              Друга мапа дуже сподобалась
              хавайте лапшу и развешивайте ее на своих лошиных ушах. я давно вас наблюдаю.
              Подрочил - вымой руки, наблюдатель
              умник, я вас наблюдаю и препарирую в перчатках.

                86.03.14, 21:05

                Наприкінці 40-х років кожні 2-3 години по радіо в Україні крутили скетчі (рекламні ролики) у яких закликали мешканців України переселятися до Криму. Надавали підйомні, безкоштовний транспорт для перевезення майна та житло у селищах Криму. Після таких повідомлень я чіплявся до батьків і у свій дитячий спосіб просив їхати до Криму. Він здавався мені раєм, який рекламували, порівняно з тим напівголодним т а злиденним життям, яким ми жили на Вінничині. Вже набагато пізнише мені розповідали про місця переселенців у Криму. Розказували про селища по обидва боки траси. З одного боку поселенці з Украіни- білі хатки, садочки, городи. З іншого боку- чарні хати зі шпаківнями на шестах біля домів, сама капуста на присадибних ділянках та берези. Ось такий спогад. Так що нічого готового не було

                  Гість: ТарасЧупринка

                  96.03.14, 21:24Відповідь на 7 від Гість: burtka

                  покидьку, твоє місце у скотомогильнику!!!

                    106.03.14, 22:00

                    Україна поновила Крим

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна