хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Логіка узурпації

Після дострокових виборів парламент перестане існувати.

Просочуються в ЗМІ повідомлення про підготовку влади до позачергових парламентських виборів – цього разу вже повністю по мажоритарній системі - можуть бути сприйняті спостерігачами як самий дійсний блеф, як "психічна атака" на опозицію, як прагнення показати, що буде, якщо опозиційні фракції не розблокують сесійну залу і не дадуть "напьорсточнікам" від влади «порєзвіться» з картками для голосування.

Але насправді це ніякий не блеф. Ідею про позачергові вибори можна було почути від представників влади ще до того, як її представники вирішили поділитися своїми міркуваннями зі ЗМІ. Більше того, навіть не блокування парламенту тому причиною. Позачергові вибори по мажоритарних округах повністю вписуються в логіку узрупації влади, якою керується Віктор Янукович після своєї перемоги на президентських виборах 2010 року.

То була перемога, здобута у відносно чесній сутичці - і у відносно демократичній державі. Але збереження такої держави й чесних виборів - з огляду на економічний стан країни й наміру переможця і його оточення - явно не входило в плани Януковича. Далі пішли створення антиконституційної більшості в парламенті, зміна самої Конституції без згоди Верховної Ради, арешти лідерів опозиції - і суспільство все це ковтало, а дехто навіть з великою насолодою.

Виборчий закон 50:50 був прийнятий у такому вигляді тільки тому, що для його схвалення необхідні були опозиційні голоси – інакше в нас була б уже зараз чиста мажоритарка. Я абсолютно упевнений, що опозиція допустила серйозну, я б навіть сказав стратегічну помилку, погодившись зі изміною виборчого законодавства. Якби ця помилка не була допущена, у нас уже зараз був би парламент із опозиційною більшістю, що диктує свої умови узурпаторові й вимагає від нього повернутися в законодавче поле.

А так ми маємо просто ще одну перешкоду на шляху до остаточної "белоруссизации" України - парламент, у якому недостатньо голосів для презентації думки народу про владу й президента, але досить, щоб вимагати голосувати за законом і висловлювати альтернативні думки так, щоб вони були почуті.

Від такого парламенту необхідно позбутися. Саме тому "регионали" і не йдуть ні на які серйозні компроміси з опозицією - вони самі шукають привід для того, щоб надати президентові можливість розпустити Верховну Раду й оголосити дострокові вибори. Єдина перешкода - це зміна закону про вибори, але отут уже вони обов'язково що-небудь придумають: сила на їхній стороні, як і тотальна байдужість громадян до насильства над правом.

За задумом Януковича і його оточення, нові вибори пройдуть уже після нового вироку Тимошенко, на тлі підсилення маргинализації суспільства, краху надій на європейський вибір і зростаючі економічні проблеми. Люди будуть думати про виживання, а не про голосування - і більша частина електорату проголосує за гречку. Після виборів парламент як законодавча гілка влади перестане існувати, перевибори президента в 2015 році стануть простою формальністю й Україна остаточно порине в болото авторитаризму і злиднів. Такий от план, який має всі шанси бути втіленим у життя. Чи зуміють громадяни протистояти йому - дуже велике питання.

  Виталий Портников

13

Коментарі

Гість: SСHUTZE

118.02.13, 20:49

Чи зуміють громадяни протистояти йому - дуже велике питання
-----------------
НІКОЛи!!!

    218.02.13, 22:00

    Ну скільки ж можна, до чого ще можна дійти?

      319.02.13, 03:01

      Свободівці впевнені, що вони наберуть ще більше голосів! Наївні діти. Урки дотягнуть до розпуску "недієздатного" парламенту, але більше Свободу НЕ ДОПУСТЯТЬ!

        419.02.13, 03:02Відповідь на 2 від ab absurdo

        Ну скільки ж можна, до чого ще можна дійти?До гречки з ДУСТОМ!

          Гість: Рыб@

          519.02.13, 07:30

          Вор должен сидеть в тюрьме. Бандеровец должен висеть на гилляке!

            619.02.13, 09:07Відповідь на 5 від Гість: Рыб@

            Вор должен сидеть в тюрьме. Бандеровец должен висеть на гилляке!Неужели? А я всегда думал, что гілляки вірастают на деревьх специально для коммуняк и рігов...

              719.02.13, 13:15Відповідь на 6 від eto*ia

              *

                Гість: ТарасЧупринка

                819.02.13, 19:59

                Житимемо бидлом до того часу допоки не оббілуємо межигірського козла і всю окупаційну адміністрацію партії рецидивістів і брехунів.