хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Викладач ЛНУ судиться з компанією Samsung за мову

О 15:30 18 лютого Франківський суд Львова розглядав справу за позовом 31-річного Святослава Літинського до виробника техніки Samsung. Чоловік купив пральну машину і не знайшов у ній маркування українською мовою, – повідомляє Gazeta.ua.

За словами покупця, відсутність маркування є порушенням закону “Про засади державної мовної політики”.

Оновлені дані:  Судове засідання перенесено на 25 березня, зокрема тому, що Самсунг попросив передати матеріали справи для ознайомлення в Київ. 

- Неправильне прочитання та тлумачення маркувань може вивести з ладу пристрій, спричинити втрату гарантійних зобов’язань, завдати матеріальної і навіть фізичної шкоди користувачу, – пояснює Святослав Літинський і припускає, що проблема не поодинока. – З відповіді товариства Samsung вбачається, що вони не імпортують пральних машин із українським маркуванням.

Отже вся імпортована продукція, за припущенням позивача, ввозиться з порушенням українського законодавства.

“Суд прийняв справу до розгляду і сьогодні відбудеться перше судове засідання”, – розповів львів’янин.

Раніше він пасивніше ставився до нехтування бізнесом його рідної мови: “Просто не купував того, що мені не подобається – наприклад товарів без української мови в меню, в інструкціях тощо. А цей раз я побачив уже вдома, коли покупку доправили, розпакували”.

Якщо не буде ніяких політичних втручань, обурений покупець розраховує на позитивне для себе рішення Феміди.

Старший викладач кафедри програмування  факультету Прикладної математики  Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Літинський є членом спільноти “И так поймут”, яка діє на захист україномовних споживачів. Засновних цього руху Роман Матис розповідає, що боротьба споживачів за українську мову потроху починає виходити за межі інтернету.

Северин НАЛИВАЙКО
Джерело: Gazeta.ua

22

Коментарі

118.02.13, 18:30

Так тримати!

    218.02.13, 20:52

    молодець, підтримую

      319.02.13, 08:34

      Дуже розумно. Моя дружина на неділі купила електричного вника,так в інструкції немає ні російського, ні українського тексту. Виробник мабуть вважає, що в Україні користуються лише березовими віниками і технка на не до снаги.

        419.02.13, 10:25

        якщо не будем так роботи - поваги не матимем.

          519.02.13, 12:54

          Такі випадки не поодинокі - швидше масові(я про маркування укр.мовою).Це дуже обурює. Я напр. перестала купувати рошен молочний шоколад, бо підписано російською. а раніше це був продукт харчування №1 для мене.Ситуація сумна, і щоразу погіршується((((

            619.02.13, 17:40

              719.02.13, 17:57