Вид:
короткий
повний

Просвіта

З Святом!

  • 01.01.16, 10:47
Час #відпустити.
Пустих людей, незмістовні розмови, зайві речі та болючі спогади. Все, що не дає вільно дихати й з кожним днем затягує в свої тугі тенета. Знайдіть в собі силу і сміливість, аби попрощатись з непотребом, як би важко не було. Візьміть кошик для сміття та починайте очищати власний простір. Неважливо чи ці речі матеріальні, чи душевні. Будьте жорстокими й прощайтесь з ними без жалю. Звільніться від непотрібної інформації, приятелів, котрі не розділяють Ваші погляди на життя. Слід визначити, що Вам справді потрібно.
Почніть наповнювати #життя чистою енергією, зітканою зі світла. Вбирайте в себе лиш те, що стане в нагоді, що є корисним. Спілкуйтесь з тими, хто підтримає та надихне. Оточіть себе правильними речами і крокуйте в Новий рік з незасміченою свідомістю.
Нехай новий 2016-й рік буде щедрим для Вас на цікаві плани та творчі успіхи, принесе із собою смак нових перемог, впевненість у правильності обраної мети та енергію для її досягнення!

проти української мови в богослужінні

  • 30.12.15, 14:52

Після оголошення своєї доповіді митрополит Онуфрій відповідав на запитання присутніх. В одній із записок, що надійшли із залу, було поставлено питання про те, які кроки збирається робити керівництво УПЦ для "українізації" богослужіння. Чи планується готувати нові переклади богослужбових текстів українською мовою, і чи будуть видаватися богослужбові Євангеліє і Апостол українською мовою?

Відповідаючи на запитання, митрополит Онуфрій заявив, що "не потрібно плутати Божий дар з яєчнею".

Про це повідомляє портал "Релігія в Україні".

На його думку, церковнослов'янська мова - це "наша рідна мова", такий же, як і сучасні мови. На думку митрополита, в храмі допустимо лише проголошення проповіді українською мовою, що ж стосується богослужіння, то воно повинно відбуватися церковнослов'янською мовою.

Далі митрополит Онуфрій заявив, що на "старих мовах" служать "скрізь". За його відома, і греки, і грузини, і румуни, і англійці здійснюють богослужіння не так на сучасних, а на старих мовами. Висновок митрополита Онуфрія був категоричний: "Богослужбова мова Української Православної Церкви - це мова церковнослов'янська. Ми нічого не будемо міняти".

Тим, хто хоче "заробити" порятунок, він порадив вивчати церковнослов'янську мову.

Позиція, заявлена митрополитом Онуфрієм, входить до різке протиріччя з офіційними церковними документами колишніх років.

Здійснення богослужіння українською мовою було санкціоновано ще 6 червня (24 травня за старим стилем) 1921 Синодом православних єпископів України. Синод тоді визначив, що там, де цього бажають дві третини парафіян, богослужіння може відбуватися українською мовою. Це рішення в тому ж році було схвалено Московським Патріархом Тихоном, який визнав, що воно повністю відповідає "духу Православної Церкви".

У 1922 році рішення про дозвіл здійснювати богослужіння українською було підтверджено Київською нарадою православних єпископів України. Помісний Собор УПЦ (МП), що працював 1-3 листопада 1991 року, ще раз підтвердив санкцію на проведення богослужіння українською там, де цього бажають дві третини парафіян.

У 2012 році глава УПЦ митрополит Володимир (Сабодан) у своїй доповіді на конференції "Українська Православна Церква на межі тисячоліть" цілком схвально відгукнувся про практику здійснення богослужіння українською мовою і заявив про необхідність активізувати в УПЦ перекладацьку діяльність.

У лютому 2012 року керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) в одному з інтерв'ю підкреслював, що "якщо 2/3 парафіян хочуть службу українською або іншою мовою - жодних питань не виникне. На території України, є парафії, де служби ведуться угорською, румунською, церковнослов'янською та українською мовами. Питання вибору мови богослужіння - не проблемне для церковної свідомості".

Зазначимо, що в УПЦ є десятки і сотні громад (в основному, на заході України), де богослужіння проводиться українською мовою. У Києві українську мову використовують при богослужінні у Спасо-Преображенському соборі, настоятелем якого є митрополит Олександр (Драбинко).

Про все це митрополит Онуфрій у своїй заяві на єпархіальних зборах не згадав. Замість цього на парафії УПЦ в організованому порядку звозиться друкована продукція для масової роздачі парафіянам і жителям довколишніх місць, в якій доводиться неповноцінність української мови: її "непристойність" і "серйозна богословська помилковість" при використанні в богослужінні. Тези, оприлюднені в анонімних буклетах, цілком співзвучні висловлюваннямимитрополита Онуфрія.

Д*-*б

  • 28.12.15, 15:52
«Я зі своєю командою ухвалив рішення вийти з Правого сектору і започаткувати створення якісно нового патріотичного руху», - заявив Ярош

Я не вірю, що в нашій країні скоро щось зміниться.

  • 27.12.15, 22:02

Я не вірю, що в нашій країні скоро щось зміниться. Я, взагалі-то, позитивно дивлюся на життя, особливо, коли сиджу дома. Як тільки «вийду в люди» - нападає на мене песимізм. От і зараз, я не вірю, що в нашій країні скоро щось зміниться, бо винуваті в цьому не політики, а всі ми. Народ винуватий. Навіть, не "винуватий", скоріше - причина. Попри всі наші Майдани, опір на сході, все одно, наш народ – незрілий.

Так, у нас є вагоме виправдання нашій незрілості. Спочатку нас виморили голодом, а потім усіх, хто не вмер, просіяли на сито репресій – і все, що було найкраще, розстріляли. Після голодомору ще тридцять тисяч найкращого, першосортного - в яму. Даруйте, але всі ми, сьогоднішні, нащадки отого, що залишилося, що просіялося в сито: покірне, сіреньке, невиразне, не сяє розумом, кероване. (так не прийнято говорити, то ж нариваюся)

Але вже те, що ми сьогодні розуміємо: у нас щось іде не так і політики не такі – це вже велике досягнення. Нам би ще зрозуміти, що це ж НЕ ВОНИ не такі, а МИ!

Ми не змінилися. Адже це в нас у більшості ще й досі рублі: ну то й що, я так завжди казала і казатиму, так звикла. Більшість не розуміє, нащо оті всі перейменування: кому заважає Щорс чи Кіров, можна подумати Іван Сірко звучить краще. Для більшості яка разниця, яка мова. Більшість, як «Єдіная росія» привезе машину ковбаси і стане роздавати, поб’ється за ту ковбасу. Більшість дивитиметься російські телесеріали, де хохли вороги чи лохи – а шо такоє, кому ці серіали мішають. Більшість спокійно купує товари загарбників і пофіг, що збагачує цим ворожу економіку – ой, наче як я не куплю цю жвачку, то це шось рішає. Більшість святкуватиме масляну, якої в Україні ніколи не було, (у цей час у нас інше народне свято з кращими смислами) – тю, класний празник. Більшість святкує Хелоувін, та не знає українських колядок і що таке Вертеп …
Для більшості, усе, що перерахувала вище, якийсь брєд. І кому це не «брєд» - таких ще мало.
Більшість чіпляється за своє радянське минуле, як вош за кожух. У всьому чіпляються. В роботі, в побуті. Дітки й досі малюють зірки на українських танках і літаках вже для бійців АТО (це б у ІІ Світову намалювали радянським солдатам свастику) – отак і вирощуємо собі заміну…

Чому вирвалися Польща, чому прибалти? Тому що сам народ був готовий мінятися! Ми ж мінятися не готові. Ми готові ще десятками років дискутувати, треба нам Бандера чи скільки державних мов запровадити. Тільки не мінятися. Мінятися так, щоб кожен окремо. Мінятися хоча б у дрібницях. Тому й реформи (зміни) у нас такі, замість них - дискусії. Тому й політики в нас ті самі, бо нових, по великому рахунку, і немає. Та й де ж їм узятися, новим, ми ж ті самі. Тому й топчемося на місці, бо все у нас, як і було. «Рублі, бо я так звикла».

І не допоможе нам «міхо» чи «нато». Бо ми ще не грунт, на якому це може прорости, ми все ще пісок, крізь який «майдани» протікають, як вода крізь пальці.

Радує одне - ми ростемо. Ростемо і завдяки майданам. Майдани – це сплески нашого росту. Ростемо як акселерати. Де інші ідуть сотні років, ми – пройшли за десятки. Ми йдемо семимильними кроками. І звісно, все у нас буде добре, але не завтра. Колись… Коли кожен, візьметься за своє власне переосмислення. І коли таких стане більшість.

США сняли 40-летний запрет на экспорт нефти

  • 21.12.15, 11:52
Зняття мараторію на нафту Штатами свідчить лише про одне: наука і поступ зробили крок вперед і найближчому майбутньому вуглеводні будуть витіснені іншими технологіями одержання енергії. Тому треба рубать бабло з того, що є, доки воно має попит і актуальність. Хоча лобісти від нафти завжди стримували альтернативні технології.

Нещодавно була інформація про те, що Штати з Рашкою підписали договір чи угоду, про стримання певних передових технологій на певний час від впровадження в життя. Цифра лунала 20 технологій в різних напрямках. 

Це ми знищили промисловість і науку, а люди працюють. 

Ще одне. Нафта дешевшає, а в Україні пальне дорожчає. Привіт власникамКаламойскім.



Со вчерашнего дня CNN, Wall Street Journal, USA Today и другие мировые новости говорят об одном: США сняли 40-летний запрет на экспорт нефти. Этот шаг был осуществлен благодаря республиканским законодателям и руководителям сектора нефтяной промышленности страны. Что это значит для мировой экономики?



"У нас лучшие технологии, лучшего качества нефть, и в течение короткого времени мы вытесним из рынка нефть России и Саудовской Аравии и Ирана”, - заявил республиканский конгрессмен, Джо Бартон в Техасе в интервью Bloomberg, - “Этот шаг посадит Соединенные Штаты на водительское сидение в автомобиле энергетической политики во всем мире. Это огромная победа.”
Переход к отмене запрета на экспорт нефти, учитывая, что цены на нефть упали до самых низких точек за последние десятилетия, дал возможность использовать передовые технологии и открыть недоступные ранее резервуаров нефти, создавая переизбыток нефти в США. West Texas Intermediate в среду, 16 декабря, опубликовал цены на сырье менее, чем $37 за баррель, по сравнению с более $100 в прошлом году.
Эксперты делают выводы, что низкая цена на нефть на данный момент останавливает производителей от работы на полную мощность и добычу максимального объема сырья. Но снятие многолетнего запрета на экспорт открывает новые рубежи для нефтяных магнатов США, которые смогут поставлять нефть на мировой рынок по уже более высоким ценам. По всем показателям предвидится тенденция роста цен на сырье за баррель. Именно инвестиции в нефтегазовый комплекс США мировые экономисты считают самым рациональным действием на сегодня.
"Нефть из Южного Техаса или Северной Дакоты является легче сырой, что может принести более высокие доходы на мировом рынке, чем от американских покупателей, которые оптимизированы для более тяжелого сырья”, - заявил старший директор по исследованиям в Университете штата Техаса, Томас Танстол в институте по экономическому развитию в Сан-Антонио.
Разрешение экспорта создаст примерно 630,000 новых рабочих мест и добавить дополнительные $ 165 млрд ежегодно ВВП в течение следующих шести лет, согласно докладу, в прошлом году из Института Аспена.