хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Дніпропетровськ на півтора століття старший, аніж вважали досі

Нову, альтернативну версію походження міста група науковців презентувала колегам і громадськості у суботу 1 листопада на спеціально влаштованих слуханнях у Дніпропетровську.

Наукове обговорення версій походження міста організувала одна з міжнародних громадських організацій.

Донині указ Катерини ІІ про заснування міста Катеринослава від 1776 року вважався точкою відліку історії Дніпропетровська, однак сучасні дослідники переконані, що коріння міста сягає козацької доби – 1645 року. Це дата першої згадки про поселення Нові Кодаки на правому березі Дніпра (зараз це одна із промислових зон міста-мільйонника).

Історики стверджують, що знайшли архівні докази того, що Нові Кодаки були великим військовим і торговельним центром Придніпров’я, так само, як й інші козацькі поселення на території сучасного Дніпропетровська – Стара Самарь та Старий Кодак. Останні згодом занепали, а ось Новий Кодак перетворився на адміністративний і культурний центр, саме з нього, кажуть науковці, й велося керівництво будівництво імператрициного Катеринослава.

«На початку 20-го століття вже потроху доходили до цієї версії. Але згодом краєзнавчі дослідження вже не були популярні. До того ж вже склалась традиція, нема нічого важчого, ніж ламати міфи», – каже один із прибічників версії, краєзнавець Валентин Старостін.

А втім, з новою версією походження міста згоді далеко не всі дніпропетровські науковці. Вони пропонують їй ще кілька альтернатив, приміром, дехто схильний шукати витоки міста навіть у 11-му столітті, коли на території сучасного мікрорайону Ігрені існувало давнє поселення русичів.

«Спроби передатування є трохи пришвидшеними спробами позбавитись імперського минулого. Вони зрозумілі, але з наукової точки зору мають певні вади», – вважає історик, доцент Дніпропетровського національного університету Максим Кавун.

Наразі дніпропетровські історики закликали владу профінансувати розкопки на території давніх поселень в межах міста, аби покласти край дискусії про витоки Дніпропетровська.

Півтора місяці тому місто відзначило свій день народження, за офіційною «імперською», версією, – 232-й.
12

Коментарі

13.11.08, 17:40

Ипатся тарахтется,мы пиля постарели все сразу............
Мы козаки,а не Бэндэры

    23.11.08, 17:55Відповідь на 1 від rufuos

    Ипатся тарахтется,мы пиля постарели все сразу............
    Мы козаки,а не Бэндэры
    то ти волинян на увазі маєш?
    саме волиняни й заснували козацтво

      33.11.08, 17:56

      згоден з новою версією

        43.11.08, 17:59Відповідь на 3 від AMA-XXX

          Гість: Dirty_angel

          53.11.08, 18:11

          Дякую за інформацію, буду знати про рідний край

            63.11.08, 18:13Відповідь на 5 від Гість: Dirty_angel

              73.11.08, 18:39

              Тут ведь дело в том, что почти под любым городом можно найти культурные слои более ранних поселений (городищ).
              А то что Новороссийск, тьфу ты, Екатеринослав основан (назван, тут кто как может так и рукоблудит) в 1787 графом Потёмкиным (но тогда не 232 а 221 - что будет версией "имперской" на месте запорожской слободы, это и так известно....
              А завтра откроют домонгольские половецкие поселения, то что, считать что Днепру вообще больше 9 веков от роду))))