хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Гра в наперстки чи об’єднання громад?

Аналізуючи Закон України «Про добровільне об’єднання громад», складається враження, що наші законотворці грають з народом в наперстки. 
Згадаймо психологію учасників гри в наперстки. Наперсточник закликає взяти участь в простій грі. Всього лише потрібно вгадати під яким наперстком сховано кульку. Здавалося б все просто. Уважно дивишся, як переміщуються на дошці ці наперстки і вказуєш на той наперсток, де повинна бути кулька. От тільки фокус полягає в тому, що в результаті, який би наперсток не вибрав учасник гри, не буде кульки під жодним наперстком, завдяки спритності рук гравця. Так і з законом про так зване «добровільне» об’єднання громад. Законотворці наполягають, що цей закон передбачає децентралізацію влади і покращить надання послуг громадянам. За приклад беруть позитивний досвід Польщі.
Що ж насправді приховується за цим законом? Перші чотири статті цього закону не викликають жодних заперечень, оскільки вони регламентують відносини і принцип добровільного об’єднання громад, а також дають визначення терміну територіальних громад. Відповідно до ст.140 Конституції України Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
Але вже в статті 5 цього Закону з’являється термін сільська, селищна, міська рада, яка приймає безпосередню участь у формуванні нового органу об’єднаної територіальної громади. Що викликає здивування.
Оскільки сільські, селищні, міські ради повинні були б утворені саме територіальною громадою, та повинні бути наділеними повноваженнями управляти майном територіальних громад. Так склалося, що на сьогодні жоден орган місцевого самоврядування не утворений відповідно до Конституції і законів України. Відсутні будь-які протоколи загальних зборів про утворення рад усіх рівнів, а також делегування їм повноважень. Але, всупереч вимогам Конституції України, на сьогоднішній день сільські, селищні, міські ради вже виконують функції представницьких органів сіл, селищ. І тоді постає питання: «Так що ж мають об’єднати цим законом - територіальні громади, чи їх представницькі органи - ради?»
Йдемо далі. Яким чином буде забезпечене пряме народовладдя, що передбачене ст.5, 140-143 Конституції України, в питанні управління майном територіальної громади? Цим Законом не передбачено прийняття рішення, важливого для територіальної громади, загальними зборами. Усі повноваження передаються виконавчим органам.
А хто ж саме буде делегований для забезпечення виконання певних потреб жителів сіл, селищ, міста? В ч.3 прикінцевих положень цього Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме до ст.141 - внести новий термін «Староста», який буде представляти інтереси села, селища у виконавчих органах відповідної ради.
Тобто, термін «територіальна громада», в розумінні Конституції України, зникає. Замість цього з’являється виконавчий орган – рада і територіальна одиниця. Яким чином буде в подальшому реалізоване право територіальної громади (жителів територіально-адміністративної одиниці) здійснювати пряме народовладдя в управлінні спільною власністю? Законом не передбачено. Також не передбачено Законом дострокове припинення повноважень відповідних органів місцевого самоврядування у випадку не ефективного управління спільною власністю громади. Таким чином спостерігається звуження прав окремих громадян у прийнятті спільного рішення щодо управління і вирішення нагальних питань громади. Оскільки їх участь обмежується тільки правом прийти один раз на п’ять років на відповідну виборчу дільницю і обрати того, або іншого управлінця.
От в результаті і маємо – яким би чином не були об’єднані громади, а в результаті громадяни в будь-якому випадку позбавляються права управляти спільним майном і приймати безпосередню участь у вирішенні питань громади.
5

Коментарі

114.06.15, 21:36

Саме тому, цей закон не вирішує питання децентралізації. А навпаки - позбавляє народ взагалі впливати на якісь процеси.

    214.06.15, 21:59

    Спочатку зміна конституції, потім введення диктаторських законів, а потім рабовласники нас будуть продавати разом з територією.

      316.06.15, 13:53

      А у мене ще враження, що так звана реформа буде проведена для того, щоб скинути всі проблеми на громади. Он сьогодні Яресько договорилася до того, що індексація пенсій має проходити із місцевих бюджетів, в яких давно миші бігають.

        416.06.15, 16:21Відповідь на 3 від ab absurdo

        Хіба тільки пенсії? Вони хочуть і усіх бюджетників перевести на утримання громад. Те, за що несе повну відповідальність держава - медицина і освіта тепер буде фінансуватися з місцевого бюджету. Якщо відсутні такі кошти - закриють. Тоді питання: А навіщо нам утримувати депутатів і президента, якщо вони вже відмовляються виконувати Конституцію? Діють за принципом - якщо у нас за стільки років не подолано бандитизм, то давайте скасуємо кримінальний кодекс і узаконимо бандитизм.

          Гість: paleogod

          516.06.15, 20:08

          Хіба тільки пенсії? Вони хочуть і усіх бюджетників перевести на утримання громад. Те, за що несе повну відповідальність держава - медицина і освіта тепер буде фінансуватися з місцевого бюджету. Якщо відсутні такі кошти - закриють. Тоді питання: А навіщо нам утримувати депутатів і президента, якщо вони вже відмовляються виконувати Конституцію? Діють за принципом - якщо у нас за стільки років не подолано бандитизм, то давайте скасуємо кримінальний кодекс і узаконимо бандитизм.донецьке вугiлля даунбасам, залiзну руду вiлкулакським криворожицям i т.д. соборну країну знищено...

            Гість: paleogod

            616.06.15, 20:12Відповідь на 4 від ЯКриворожанка

            наскiльки менi вiдомо, з весни цього року криворiзьких бюджетникiв з фiнансуванням вiддали до центру

              716.06.15, 20:26Відповідь на 6 від Гість: paleogod

              Куди вони і що віддали, я не знаю, оскільки, як виявилося, у нас пенсійний фонд - приватна структура. Так що ні в кого гарантій жодних не має щодо майбутньої пенсії.

                816.06.15, 20:27Відповідь на 6 від Гість: paleogod

                Феодально - кріпосний лад...

                  Гість: paleogod

                  916.06.15, 20:53Відповідь на 7 від ЯКриворожанка

                  дарма Юльку не слухають, а продовжують нищити нашу державу... там хоч i нацiоналiзм, але помiрний i, головне,- соцiальний...прочитай про Солiдаризм програму Батькiвщини

                    1016.06.15, 21:02Відповідь на 9 від Гість: paleogod

                    ЮВТ цей законопроект теж підтримує. Вона теж не розуміє важливості громад. У неї теж в риториці є підміна понять. Каже "територіальна громада", а має на увазі - "рада". Я була на зїзді Батьківщини в травні 2014 року, там вже презентували цю реформу децентралізації саме в такому вигляді.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна