хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

декілька цікавих фактів про рідну мову

Українська входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення.

Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українська мова була прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII століття після виходу у 1798 році першого видання “Енеїди”, автором якої є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником нової української літературної мови.

Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі, і за кількістю носіїв займає 26-те місце в світі.

Український алфавіт являє собою один з варіантів кирилиці, число букв в ньому дорівнює 33. Порівняно з російською мовою, в українському немає великої кількості церковнослов’янських слів. З точки зору лексики найближчими до української є білоруська (84%) і польська (70%) мови.

Найдавнішими українськими поетесами, імена яких відомі, й про яких збереглися документальні свідчення, є інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна; жили вони, очевидно, в кінці XVI – на початку XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Найдовшими словоми в українській мові є назва одного з пестицидів «дихлордифенілтрихлорметилметан» (в ній міститься тридцять літер) і 31 літеру містить слово «рентгеноелектрокардіографічного».

 Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Найчастіше серед іменників  вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

Що говорять про українську мову іноземці

Америка. Джон, журналіст: Для мене українська мова звучить дуже м'яко. Коли чуєш одних і тих же людей, що говорять українською і російською, то здається, що говорячи українською, вони добріші.

Франція. П’єр, науковець: Мова, як і французька, дуже м'яка і створена для кохання. Хоча значення слів залишилося для мене цілковитою загадкою, мені постійно здавалося, що українці говорять про щось хороше. Таке враження, що українська - дуже доба і м'яка. Особливо мені подобається, коли нею розмовляють жінки - вона взагалі якась більш жіноча за звучанням.

Німеччина. Валерія, журналіст: коли я чую, як українці говорять, мені здається, що так швидко не можна говорити жодною іншою мовою. Українська мова дуже швидка і ритмічна. Вона звучить дуже приємно й мелодійно, а ще пристрасно. Німецька мова дуже монотонна і безпристрасна, всі звуки подібні, і ця різниця відразу відчувається. Українська мова схожа на пісню. Але багато ваших звуків просто зводять з розуму англомовних або німецькомовних людей, їм ніколи не вимовити правильно ваш «м'який знак» або дзвінке «р».

Італія. Габріель, гід: Мені українська подобається і здається дуже мелодійною. Я знаю російську мову, так от вона набагато грубіша, і мені подобається, як у порівнянні з російською звучить багато українських слів. Українська дуже нагадує мені бразильський варіант португальської, вона така ж м'яка і тягуча.

12

Коментарі

Гість: Туго_Входит

18.02.15, 19:13

Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03

    28.02.15, 19:14Відповідь на 1 від Гість: Туго_Входит

    Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03а чому краще?

      38.02.15, 19:21


      я о французский точно так же думаю, как Пьер об украинском
      родичи!

        Гість: Туго_Входит

        48.02.15, 19:22Відповідь на 2 від Joxoxo

        Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03а чому краще?потому что твою заметку никто читать не будет. все и так знают что украина пуп земли.

          58.02.15, 19:25Відповідь на 4 від Гість: Туго_Входит

          Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03а чому краще?потому что твою заметку никто читать не будет. все и так знают что украина пуп земли.але ж ти прочитав, це вже +

            Гість: Туго_Входит

            68.02.15, 19:26Відповідь на 5 від Joxoxo

            Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03а чому краще?потому что твою заметку никто читать не будет. все и так знают что украина пуп земли.але ж ти прочитав, це вже +частично прочитал

              78.02.15, 19:28Відповідь на 6 від Гість: Туго_Входит

              Лучше почитайте о встрече в Кремле http://goo.gl/bXbG03а чому краще?потому что твою заметку никто читать не будет. все и так знают что украина пуп земли.але ж ти прочитав, це вже +частично прочиталну добре, 1/2 +

                88.02.15, 21:09

                  99.02.15, 16:26

                  О мне нравится анекдот:
                  Як тiльки ти починаэшь розмовляти мовою окупанта,то у вiшневому садочку замовкаэ один соловейко...
                  Бо неможна водночас спiвати та блювати
                  (прошу прощения,до сих пор не налажен мой комп,нельзя переключить на укр.)

                    109.02.15, 16:28