хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Старі граблі...

У ці дні, 100 років тому, як і сьогодні, Україна воювала з РФ, тільки тоді перша називалася УНР, а друга РРФСР. Воювали в період 1917-1921, відразу після того як Україна проголосила автономію. Росія, як і сьогодні, не визнавала своє пряме військове втручання, а лише заявляла про підтримку Харківської Народної Республіки, що була створена в кінці 1917, хоча туди були відправлені з Росії десятки тисяч солдатів для взяття міста і області. Таким чином, Росія заявила що в Україні йде громадянська війна, так як в країні два центри влади - Київ і Харків. Тоді, як і сьогодні, на старті конфлікту, Україна підтримували країни Західної і Центральної Європи, зокрема німці і астро-угорці, а росіяни програвали битву за битвою. Але, в квітні 1918, на тлі соціальних та економічних проблем, стався державний переворот, так було ліквідовано Центральну Раду і лідером став гетьман Павло Скоропадський. Тим не менш, це не вплинуло на успіхи України на фронті. Дійшло навіть до того що Україна і Росія підписали попередній договір про мир в середині 1918.

Все, здавалося б, йшло до перемоги і миру, але раптом сталася внутрішня політична криза в Україні, опозиціонери, в тому числі серед військових, скинули гетьмана в грудні. Росія довго думати не стала і відразу ж пішла в атаку. Кризою влади вирішила скористатися і Польща, яка атакувала із заходу і підтримувалася Францією. Нова влада в Україні спробувала дипломатичними шляхами зупинити агресію з боку Росії, але та заявила що їх військ в УНР немає, це громадянський конфлікт між прихильниками незалежності та прихильниками об'єднання з радянською Росією. А вже в 1919, почався розкол у новій владі, різні політичні та військові діячі почали звинувачувати один одного в роботі на Росію, що майже закінчилося черговим держпереворотом. До слова, ті військові які спробували повалити тодішнього лідера України Симона Петлюру, звинувачували його не в зраді на користь Росії, а в безхарактерності і попаданні під вплив колаборантів Росії. Тим часом Польща захоплювала міста на заході України, а Росія на сході. У підсумку, в 1920, Україна підписала мир з Польщею на невигідних умовах, втративши людей і території, але тепер Польща воювала разом з Україною проти Росії. В цей же час, Британія, Франція і США воювали на стороні білої армії проти більшовиків в Росії. Однак, після ранніх успіхів, восени того ж року Польща підписала мир запропонований Росією. А вже в березні 1921, після остаточної поразки УНР, вона, одночасно з Білорусією, була розділена між Польщею і Росією, так частина західної України увійшла до складу Польщі, а вся інша відійшла Росії, а пізніше в 1922 стала частиною СРСР. Варто додати, що багато хто з тих військових-патріотів що намагалися повалити Петлюру були пізніше вбиті більшовиками, навіть ті що ховалися в еміграції.

Як можна помітити, абсолютна більшість ключових подій того часу мало не дзеркально відображають події сьогоднішні: невизнана агресія з боку Росії, колаборанти серед української влади, змінючий думку Захід, відсутність політичної та суспільної консолідації всередині України і наївність її керівництва. Відповідно, логічно було б припустити що і кінцівка буде така ж, як і тоді. До того ж, на державних телеканалах і в Польщі і в Росії така кінцівка вже обговорюється (дивіться фото нижче). Але, поспішати з висновками не варто, надія є завжди. Головне - не переставати чинити тиск на владу, щоб не допустити капітуляції організованою колаборантами.

Олександр Юсупов - Oleksandr Yusupov


12

Коментарі

анонім

112.02.20, 22:35

Просто розмовляйте українською від Сяну до Дону і всі потуги кацапів підуть коту під хвіст.

    213.02.20, 08:40

    Залишилось, об'явити Донецьк столицею України...

      313.02.20, 10:12

      На жаль москалі ніколе не залишать Україну в спокої, доки самі не розваляться на 100500 "народних різпублік"

        Гість: Dobriy66

        413.02.20, 11:04

        Маленькое уточнение, РСФСР признала суверенитет УНР, в их дела не вмешивалась, Ленин не успевал слать поздравительные телеграммы. Поводом для вмешательства послужило невыполнение УНР своих обязательств. Через территорию Украиныруководство УНР свободно пропускало вооруженные подразделение Белой армии, о чем было подписано соглашение. А в 1918-м году заключило соглашение с Германией и Австро-Венгрией, с которыми РФ находилась в состоянии войны. И скажите, разве не похоже это на то, как Украина подписав согдашение о дружбе и сотрудничестве с РФ тут же стала проситься в НАТО?

          Гість: Dobriy66

          513.02.20, 11:05Відповідь на 2 від Gen-Nik

          Залишилось, об'явити Донецьк столицею України...Хорошая идея... Харьков был, теперь Донецк...

            Гість: Dobriy66

            613.02.20, 11:06Відповідь на 3 від Тарас Музичук

            На жаль москалі ніколе не залишать Україну в спокої, доки самі не розваляться на 100500 "народних різпублік"А скажите, интересы какого государства защищает проамериканское правительство Украины и о сотрудничества с каким государством Украине было бы больше пользы?

              713.02.20, 11:14Відповідь на 6 від Гість: Dobriy66

              На жаль москалі ніколе не залишать Україну в спокої, доки самі не розваляться на 100500 "народних різпублік"А скажите, интересы какого государства защищает проамериканское правительство Украины и о сотрудничества с каким государством Украине было бы больше пользы?Ну давайте рассуждать. Мечта путина присоединить Беларусь и Украину, лишив их независимости и отгородится от цивилизации. США и Европе выгодны независимые Украина и Беларусь как санитарный кордон от взбесившейся бензоколонки. Выводы сами сделаете?

                Гість: _ _ vs __

                813.02.20, 12:38Відповідь на 7 від Тарас Музичук

                так присоединить Украину и Беларусь или отгородиться ,Украиной и Беларусью от цивилизации?
                и какой санитарный кордон , Украина и Беларусь ,для США?

                  913.02.20, 12:43Відповідь на 8 від Гість: _ _ vs __

                  так присоединить Украину и Беларусь или отгородиться ,Украиной и Беларусью от цивилизации?
                  и какой санитарный кордон , Украина и Беларусь ,для США?
                  Для США никакой, но его наличие не позволит путлеру быковать по полной

                    1013.02.20, 12:54

                    100 літ тому орда використувала гандонів (Примаков, Коцюбинський, Антоненко-Овсієнко ...) для створення "республіки". Використані були викинуті (розстріляни).

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна