хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Лінгвоцид або чому ми насправді не знаємо нашої мови

Лінгвоцид або чому ми насправді не знаємо нашої мови

“Щоб”, “автозавод”, “атомний” та “болото” - лише кілька слів, які сьогодні для нас є рідними і не викликають думок нав‘язаність. Натомість справжні українські: “аби”, “автомобілярня”, “атомовий” та “багно” здаються чужими і незвичними.

Методи, якими російський імперіалізм нищив українську ідентичність стосуються фактично кожного аспекту та сфери життя. Але сьогодні, в День української мови та писемності, ми згадуємо те, про що зазвичай не згадують. Про совєцький лінгвоцид.

ЇЇ забороняли, спотворювали, штучно поповнювали невластивими словами, створювали хибні теорії про походження, зокрема, про близькість до російської. А тих хто її плекав - фізично знищували. Та на цьому тоталітарна російська машина не зупинилась. Українські мовні особливості почали називали саботажем і проявом націоналізму. І розпочали етап лексикографічних чисток.

Зосередились на граматиці та лексиці. Наприклад, уніфіковували кількість літер в абетці (тепер і в російській і українській абетках - по 33 букви, хоча з моменту свого створення в українській абетці було 56 букв), кількість відмінків іменника, усуваючи те, чого не було в російській мові. Цілковито усували слова (добродій, горішній, долішній), яких не було в російській. Замінювали форми, притаманні українській мові, на російські. Скорочували синонімічний ряд так, щоб із десятка синонімів залишався один російський.

Мета проста: максимально уподібнити українську мову до російської, перетворити її на погіршену, вторинну та меншовартісну. Зробити її непотрібною копією російської.

Ще сотню років тому в газеті «Канадійський фармер», в українській газеті Чехії, у Львові, Харкові та Запоріжжі писали однаково. А зараз ми, ті хто вважає себе українцями і кожного дня спілкується українською мовою, продовжуємо себе пізнавати. Знімаємо з очей рожеві окуляри і починаємо бачити дуже багато підводних каменів у звичних речах. Починаємо розуміти всю суть російських впливів і їх роль у теперішній гібридній війні проти України.

Сьогодні (9 листопада), у день української писемності, ми вкотре нагадуємо: #ВимкниРосійське і #ВмикайУкраїнське. Бо мова - це зброя.

Автор колажу - невідомий.

Solomiya Khoma, Oksana Kuzan - #ВимкниРосійське



9

Коментарі

Гість: чечако

111.11.19, 14:17

а шо польського імперіалізму в мові нема, недобачаєте?
язык он не из гранита. меняется и сам по себе.

    анонім

    211.11.19, 14:19

    "Натомість справжні українські" - це хто сказав? Шевченко писав: "атомовий" або “автомобілярня”? Галицька говiрка - еще не значит "справжні українські".

      311.11.19, 14:35

      З часом мова змінюється. Поволзькі німці, коли повернулись на батьківщину, з подивом дізнались, що говорять на старонімецькій

        411.11.19, 14:40

        Все починається в житті з малого:
        З зернини хліб, з промінчика зоря.
        І Ленін теж свою дорогу
        Почав колись з малого букваря.

          511.11.19, 14:40

          В цілому згоден, але... З часом мова змінюється, і це нормально! Чи ми маємо повернутися до мови часів Київської Русі? Які 56 літер? "Ять", "фіта", "іжиця"...? І 33 наразі вистачає! А оті всі "автомобілярні" - це може бути місцева говірка, але аж ніяк не "літературна" українська...! До цього ж можна віднести оті новомодні "міністерка", "членкиня"...!

            611.11.19, 15:55

            Для початку, покажіть мені ту "абетку" української мови в якій було 56 букв.
            Потім покажіть знищення та гоніння української мови (не окремих "українців", а саме мови на державному рівні) в УРСР (1950 - 1991).
            А також хотілося б подивитись на підручники зрозумілі та легкі для школи та ВНЗ...

              711.11.19, 16:58

              Соломия наверное не в курсе, что большая часть говорит на каком то лютом суржике и слова те и близко не знает, про правописание вообще пропустим. По чаще надо розовые очки снимать

                811.11.19, 18:36

                Да, ваша мова действительно стала оружием, убившим столько людей! Вы сделали всё, чтобы вашу мову и её носителей ненавидели миллионы
                людей.Наверное Тарас Шевченко и Иван Франко сейчас переворачиваются в гробу, глядя на то, как западэнские упыри, все эти Иванчыкы, Тарасыкы и Назарчыкы сделали их своими сообщниками в убийствах женщин и детей Донбасса.Я никогда не забуду эту молодую женщину-Кристину, с маленькой дочкой-Кирой из Горловки,которые погибли, прошитые осколками ваших украинских снарядов. Вы их убили ради своей мовы и своего бандеры. Будьте вы прокляты!

                  911.11.19, 19:17

                  нечто подобное было и в России после захвата власти комунистами..
                  тоже какие-то идиоты хотели истинно руского типа вместо калош использовать слово - мокроступы...вместо Театр исп.- Позорище...а слово Франт Модник заменить словом Хорошилище
                  .....и вот в Украине всё повторяется но уже с украинским языком...
                  ...при том что Языковая принудиловка есть высшее проявление НАСИЛИЯ и принуждению к рабскому подчинению... то что есть проблемы в Украинском самосознании это правда...но то что предлагается - это идиотизм подстрекательство к межнациональной вражде

                    1011.11.19, 19:59

                    У ординців істерика.Чого б це?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна