хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Справжня та гірка перемога. Капітуляція Японії

2 вересня 1945 року в гавані Токіо на борту лінкора “Міссурі” було піднято прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю і о 9-00 за місцевим часом підписано Акт про капітуляцію Японії, що ознаменувало завершення Другої світової війни – найкривавішої та наймасштабнішої війни в історії людства.

6 серпня американці скинули ядерну бомбу на Хіросіму. Пізно ввечері 8 серпня, згідно з Ялтинськими угодами та порушуючи Японсько-радянський пакт про нейтралітет, Радянський Союз оголосив війну Японії і невдовзі після опівночі 9 серпня напав на Маньчжурську державу. Спільний шок від цих подій, як наслідок, змусив імператора Хірохіто втрутитися та зобов’язати Велику Шістку узгодити терміни припинення війни, ухвалені Союзниками у Потсдамській декларації.

Ще 9 серпня, після оголошення Радянським Союзом війни Японії і двох атомних бомбардувань міст Хіросіма та Нагасакі, проведених американцями, японський імператор Хіроїто скликав військову раду, на якій після довгих дебатів було прийняте рішення визнати умови капітуляції згідно Потсдамської декларації чинними щодо Японії при умові “збережння за імператором влади суверенного правителя країни”. 10 серпня про це були повідомлені американські власті. 12 серпня американці відповіли, що “повноваження імператора і японського уряду будуть визначені верховним головнокомандуючим союзних військ”.


Грибоподібна хмара над Нагасакі після скидання бомби. Wikipedia

Після наступних дводенних дебатів про зміст цих слів, імператор Хіроїто припинив дискусію про пошук підтексту і оголосив, що в будь-якому разі для країни мир кращий за її руйнацію і доручив уряду підготувати текст заяви про капітуляцію. 15 серпня майор Кеньї Хатанака очолив змову офіцерів, котрі захопили імператорський палац і намагались протидіяти капітуляції країни. Але за півдня заколот був придушений, і в полудень імператор Хіроїто, вперше виступивши по національному радіо, повідомив про капітуляцію Японії, котра негайно була прийнята США.

28 серпня розпочалася окупація Японії союзниками.

Для офіційної процедури підписання Акту про капітуляцію президент Трумен обрав лінкор “Міссурі”, котрий брав активну участь у боях в Тихому океані і носив ім’я його рідного штату. Дату підписання було призначено на 2 вересня, щоб до Токіо могли вчасно прибути представники всіх країн антияпонської коаліції. Церемонія підписання Акта про капітуляцію відбулася 2 вересня на борту лінкора ВМС США «Міссурі», де офіційні представники уряду Японії підписали Акт про капітуляцію Японії, завершуючи Другу світову війну.
 Результат пошуку зображень за запитом "Капітуляція Японії"

Японська делегація на лінкорі "Міссурі". Wikipedia

У неділю 2 вересня на “Міссурі” було піднято прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю і о 9-00 за місцевим часом Акт про капітуляцію був підписаний міністром закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генералом Йошихіро Умезу від збройних сил і верховним головнокомандуючим союзних військ МакАртуром. Потім свої підписи на документі поставили представники США, Китаю, Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії. Від імені Радянського Союзу підпис поставив українець генерал Кузьма Миколайович Дерев’янко. Ця 20-хвилинна процедура завершила найстрашнішу війну в історії людства.


От имени СССР генерал-лейтенант Кузьма Деревянко подписывает акт о капитуляции Японии на борту линкора «Миссури», 2 сентября 1945 года. Wikipedia

Військовослужбовці союзників відсвяткували перемогу над Японією, хоча деякі підрозділи віддалених та розпорошених Азією та островами Тихого океану японських військ протягом тривалого часу аж до сімдесятих років відмовлялися скласти зброю. Воєнні дії офіційно завершлися підписанням Сан-Франциського мирного договору 28 квітня 1952.

Після того, як Японія капітулювала, між істориками не припинялися дискусії щодо доцільності ядерного бомбардування Хіросіми й Наґасакі.

https://milnavigator.com.ua/archives/8633

Акт про капітуляцію Японії 
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_073
4

Коментарі

16.09.19, 08:27

Аргумент Хирохито, убедивший военных пойти на капитуляцию был таким: "Нестерпимое надо стерпеть и непереносимое перенести"

    Гість: б66

    26.09.19, 09:02

    КаждыйkуликХвалитСвоёболото))

      Гість: б66

      36.09.19, 09:14Відповідь на 1 від Тарас Музичук

      Аргумент Хирохито, убедивший военных пойти на капитуляцию был таким: "Нестерпимое надо стерпеть и непереносимое перенести"НЕ_береносимое, а давайте себе запитаємо, яка більшість, від чиЙоґ0 виробника Анtенами користуються за_раз Українці?)

        46.09.19, 09:38Відповідь на 3 від Гість: б66

        Аргумент Хирохито, убедивший военных пойти на капитуляцию был таким: "Нестерпимое надо стерпеть и непереносимое перенести"НЕ_береносимое, а давайте себе запитаємо, яка більшість, від чиЙоґ0 виробника Анtенами користуються за_раз Українці?)Китай

          Гість: б66

          56.09.19, 11:08Відповідь на 4 від Тарас Музичук

          Аргумент Хирохито, убедивший военных пойти на капитуляцию был таким: "Нестерпимое надо стерпеть и непереносимое перенести"НЕ_береносимое, а давайте себе запитаємо, яка більшість, від чиЙоґ0 виробника Анtенами користуються за_раз Українці?)КитайКудиkидай?)

            66.09.19, 11:16

            Треба відзначити, що Союз був пов'язаний союзницькими зобов'язаннями перед іншими членами Антигітлерівської коаліції, тож фактично з утворенням останньої той нейтралітет з Японією зник. Не нападав, бо мусив завершити на Західному фронті. А за ленд-ліз треба "платити". Крім того, свої імперіалістичні устремління теж нікуди не ділися. Китай - це завжди було дуже цікаво. Як і японські островки...

              76.09.19, 17:38

              Не хочеться бути циніком,але під час битви за Окінаві загинуло близько 30тисяч американських вояків. Японія за всім не збиралася капітулювати. Американці скинули атомні бомби задля збереження життя власних солдат.