хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Верифікація пільг і субсидій

Верифікація пільг і субсидій: Кому доведеться повернути гроші
Сьогодні, 12:45
Влада хоче максимально скоротити кількість одержувачів виплат від держави - і тому запускає механізм жорсткої і повної перевірки
Верифікація пільг і субсидій: Кому доведеться повернути гроші

В Україні ще в минулому році почалися ретельні перевірки всіх, хто отримує виплати від держави - під цю справу навіть прийняли спеціальний закон. Він дозволяє вивчати фінансовий стан навіть тих, хто вже три роки не отримує ніякої державної допомоги.

Більш того, аналіз доходів і витрат субсідіантов, так само, як і подальше стягнення з них неправомірно отриманих коштів в Раді хочуть спростити ще більше. Для цього не так давно у Верховній Раді зареєстрували законопроект №3551, який спрощує стягнення пенсій, субсидій, пільг, стипендій та державної допомоги. При цьому в ньому скасований судовий збір для органів місцевої влади, які і будуть проводити стягнення.

Зачекайте, йде верифікація

Міністр соціальної політики Марина Лазебная в інтерв'ю агентству " Інтерфакс-Україна " нещодавно розповіла, що перевірка повинна показати, які програми держдопомоги працюють неефективно і потребують реорганізації.

"Поки не буду конкретизувати, але є певні програми, які створювалися з хорошими намірами і для позитивного ефекту, але насправді час показало, що там є маніпулювання", - зазначила вона.

А маніпуляцій, за її словами, чимало: українці всіляко приховують реальні доходи, переписують майно на родичів, отримують зарплати в конвертах і навіть спеціально розводяться - і все заради "зайвої" виплати від держави. Влада хоче припинити цей "карнавал", тому з минулого року всі одержувачі державної допомоги проходять трьохетапну верифікацію:

1. Перший етап - до отримання виплати (превентивна верифікація). На ньому органи соціального захисту збирають неободимого документи і перевіряють їх на достовірність. Деякі порушення виявляються на цьому етапі, що веде до автоматичного припинення в держдопомоги.

2. Другий етап - під час отримання виплати (поточна верифікація).  На цьому етапі людини перевіряють весь час, поки він отримує допомогу. Якщо розкриється хоч найменше порушення - про подальші виплати можна забути. Поточна верифікація ведеться трьома способами:

  • проводяться систематичні перевірки інформації про осіб, які отримують державні виплати;
  • знаходять невідповідності в джерелах інформації;
  • аналізують дані, отримані за допомогою інформаційно-аналітичної платформи.

3. Третій етап - після отримання виплат (ретроспективна верифікація). Це означає, що протягом трьох років держава буде перевіряти правомірність виплат людині, який вже давно не отримує державну допомогу.

"Коли ви подаєте заяву на отримання допомоги, то підписуєте згоду на збір, обробку і використання своїх персональних даних. Проблема може виникнути тільки в тому випадку, якщо платформа, де акумулюється інформація, недостатньо захищена. При цьому сама перевірка, безумовно, відповідає і духу закону, і навіть елементарної логіки ", - розповів виданню" Оглядач "юрист Олександр Плахотник.

Справа в тому, що інформація про кожного, хто звернувся за держдопомогу, потрапить в спеціальну платформу. На ній буде видно:

  • відкриті банківські рахунки і залишки по ним,
  • інформація про фактичне місце проживання,
  • паспортні дані,
  • ІПН,
  • дані з податкової і т.д.

При цьому платформа буде постійно поповнюватися: будь-яка велика покупка, реєстрація нерухомості або автомобіля - все це може бути відстежено через реєстри або банківський рахунок. Дані, які можна буде отримати, такі:

  • інформація про зареєстровані на обличчя автомобілях, мотоциклах та інших транспортних засобах;
  • реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видані такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб'єкт, що видав документ, термін дії документа), викрадених (втрачених) документів, місця проживання;
  • інформація особах, які порушили прикордонний режим, режим в пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила в контрольних пунктах в'їзду-виїзду
  • митне оформлення ввезених на митну територію України транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
  • виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень по сплаті особою штрафу за вчинення кримінального або адміністративного порушення;
  • інформація про джерела доходів, отриманих фізичними особами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької або здійснення незалежної професійної діяльності.
Поки суд та діло

Що буде з тими, у кого виявили порушення, залежить від ситуації: можуть просто припинити виплати, а можуть і змусити повернути гроші. Наприклад, неправомірно отриману субсидію точно доведеться повернути - як-не-як, вона береться з податків українців.

"У разі виявлення недостовірної інформації, наданої реципієнтом, на підставі якої було призначено, нараховані та / або здійснені державні виплати, органи, що здійснюють їх, надсилають таким реципієнтам вимогу про повернення неправомірно або надмірно отриманої державної виплати. У разі незгоди з рішенням, людина може оскаржити його у встановленому законом порядку. Суперечки в разі відмови людей добровільно повернути неправомірно отримані державні виплати вирішуються у судовому порядку ", - розповів виданню" Сегодня "кандидат юридичних наук Сергій Войченко.

При цьому тепер процес судового розгляду для місцевих органів влади максимально спрощений: як уже було сказано, в законопроекті №3551 для них скасований судовий збір в 2102 грн, з-за якого раніше на неправомірне отримання субсидій рідко подавали в суд, так як у місцевих органів влади не було вільних коштів для оплати збору. Тепер це буде в минулому - але в будь-якому випадку, як і раніше, в суд будуть подавати на тих, хто не пішов на контакт і відмовився домовлятися про повернення субсидії "добровільно".

Це взагалі працює?

У 2019 Міністерство фінансів України провело перевірку 24,5 млн пільговиків, одержувачів субсидій і соціальних виплат. 12,9 млн одержувачів довелося перевірити додатково. При цьому тільки за один лише жовтень 2019 року був підтверджено 14,7 тис. Випадків неправомірного отримання виплат на суму 27,4 млн грн, які повинні бути повернуті в бюджет.

"Зокрема, повинні бути повернуті назад в бюджет 13,7 млн грн гривень субсидій, 2,6 млн грн пільг і 11,1 млн грн соціальної допомоги. Основні порушення, які виявили під час перевірки отримувачів субсидій та соціальних виплат, це - наявність у пільговиків незадекларованого нерухомого майна, транспортних засобів, земельних ділянок, здійснення ними цінних покупок або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень. Крім того, встановлено випадки надання пільг, нарахування та виплати допомог і субсидій померлим громадянам ", - розповів Сергій Войченко .

Втім, навіть при встановленні факту неправомірності отримання виплати вимагати її повернення держава може не завжди.

"Відповідно до статті 1215 Цивільного кодексу України, навіть коли кошти отримані людиною без законних підстав, він зобов'язаний їх повернути тільки при наявності лічильної помилки з боку держоргану або несумлінності самого отримувача коштів. Причому доводити наявність помилки або несумлінності повинен позивач, тобто орган влади . Тому суди нерідко стають на бік громадян і відмовляють в таких позовах ", - розповів виданню Владислав Борисенко, керуючий партнер Адвокатської компанії" Борисенко і партнери ".

В цілому, на сьогоднішній судових справ з такого приводу дуже мало - в реєстрі їх налічується близько 20 000, що в перерахунку на десятки мільйонів одержувачів держдопомоги - сущий мізер. Однак незабаром ситуація може різко змінитися. Хоча з урахуванням того, що все-таки не всі держоргани звільнені від сплати збору - у багатьох випадках влада вважатимуть за краще постаратися домовитися полюбовно.

0

Коментарі