хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Сунь-цзи «Мистецтва війни»




Мистецтво війни – це стародавній китайський військовий трактат, що датується 5 століттям до нашої ери. Його автором є китайський державний діяч та полководець Сунь-цзи. Ця книга є одним з найвизначніших творів людства у сфері військової стратегії і тактики. Є свідчення, що трактатом користувалися Наполеон, німецькі генерали під час Другої світової війни.  Крім цього він використовується у військовому навчанні армії США, зокрема у військово-морських силах. 

У сучасному світі більшу частину  читачів «Мистецтва війни» складають не військові спеціалісти, а топ-менеджери та підприємці, бо цей текст описує проблеми керівництва людьми, прийняття рішень та вдосконалення методів управління. Величезну користь трактат  може принести і політичним технологам. Його поради є своєрідними азами для сучасного політичного маніпулятора. Сунь-цзи вважав, що що війна – це шлях брехні.  Наведу декілька концентрованих тез з цієї великої книги:

– заманюй супротивника вигодою;
– якщо ти користуєшся чим-небудь, зроби вигляд, що ти цим не користуєшся;- якщо ти здатен на що-небудь, показуй супротивникові, ніби ти ні на що не здатен;
– якщо ти знаходишся близько до мети, вдай, що ти дуже далеко від неї;
– якщо ти знаходишся далеко від своєї мети, вдай, що ти дуже близько від неї;
– вдавай покірність, щоб викликати у супротивника завищену самооцінку;
– якщо він сильний, уникай конфронтації;
– якщо супротивник напоготові, будь напоготові і ти;
– якщо сили супротивника свіжі, стоми його;
– нападай, коли супротивник не готовий до цього.

Я безумовно відношу цей трактат до базової літератури хорошого політтехнолога. Перевірена часом східна мудрість дозволяє передбачати наслідки своїх кроків і їх можливі результати. Вчить прораховувати ходи у політичний грі, можливість “програмування” цих ходів виходячи з особливостей конкретної ситуації і якостей супротивника.  Для прикладу, трактатом Сунь-цзи користуєть у своїй практичній діяльності відомий український політтехнолог Денис Богуш.

Однозначно раджу до прочитання та вивчення. Читати цю книгу треба не раз і не два.   І пам’ятайте, що битви виграються ще до початку бойових дій

2

Коментарі