хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Більшість підтримують українізацію

Дві третини громадян підтримують українізацію (опитування)

Переважна більшість (64%) громадян України підтримують політику державного сприяння українській мові. Частка прибічників поширення української виросла на 11% з 2014 року, а підвищення статусу російської – впала на 9%, – повідомляє доктор політичних наук Володимир Кулик.

Такі результати опитування, проведеного 19-29 травня 2017 року Київським міжнародним інститутом соціології за кошти Університету Альберти в Канаді в межах дослідницького проекту Research Initiative on Democratic Reforms in Ukraine під проводом проф. Олени Білаш,

Як пише Володимир Кулик, на запитання про те, “яку мову держава має підтримувати насамперед”, 64% відповіли, що українську, 19% – що “всі мови однаковою мірою”, 10% – що “в кожній частині країни – ту мову, яку там найбільше вживають” і лише 2% – що російську.

На інше запитання, де йшлося про те, що має в першу чергу робити “державна політика в мовній сфері”: 61% відповіли, що “сприяти поширенню української мови в усіх сферах життя”, 20% – “вирішити питання статусу російської мови”, а 12% – “забезпечити реалізацію прав національних меншин у мовній сфері”.

Прикметно, що частка прибічників поширення української за неповних три роки виросла аж на 11%, а підвищення статусу російської – впала на 9%.

На запитання про те, якою мовою “має вестися документація в державних закладах у Вашому місті” (для сільських респондентів – районі), аж 68% відповіли, що українською, 19% – що обома, 11% – “на вибір (українською або російською)” і лише 1% – російською.

“Тобто навіть у переважно російськомовних реґіонах більшість громадян погоджується, що без української мови не обійдешся, – пояснює політолог. – Важливіше, що це усвідомлення вже поширилося й на усне спілкування, для якого 59% бажає української мови, 30% – на вибір відвідувача, 8% – на вибір працівника установи і лише 2% – російської”.

На запитання про те, “чи повинні відповідати українською мовою громадянам, які звернулися до них цією мовою”, аж 70% (на 9% більше, ніж 2014-го) відповіло “Так, на всій території України” і ще 15% – “Так, але лише в тих місцевостях, де цією мовою говорить більшість”.

Тільки 13% уважають, що чиновники “можуть відповідати тією мовою, якою їм зручніше”.

Також за останні три роки радикально зросла підтримка позиції, що поважати мовний вибір громадян мають також “працівники торгівлі та сфери послуг”. Аж 54% (проти 35% 2014-го) сказали, що ті мають відповідати українською по всій Україні, й лише 26% – що так, як зручніше.

Обов’язок на всій території України відповідати російською підтримали набагато менше респондентів: 31% для чиновників і 23% для сфери послуг (ще приблизно стільки ж обмежили цей обов’язок територіями переважання російської мови).

Нагадаємо, згідно з результами нещодавнього дослідження, респонденти в південно-східних регіонах, де домінує російська мова, вказували на необхідність захисту і розвитку української мови для подолання наслідків політики русифікації, яка активно проводилася в СРСР.

Як показує соціологія, українська мова є рідною для 73% учасників АТО, російська – для 6%.

3

Коментарі

анонім

11.08.17, 07:37

А львівські хруні мадам Грінєвіч та "громадські активісти" мову в гетто ще більше заганяють. І до лампочки їм та статистика.

    21.08.17, 14:08

    Окрім 7 млн етнічних росіян, в українських містах є величезна кількість частково асимільованих етнічних українців. Разом вони складають умовну російськомовну громаду, яка налічує майже половину населення України. Ця громада ментально є набагато ближчою до російських росіян, ніж російські чеченці, якути чи татари. Тому глобальною задачею російської влади є повне поглинання України (й Білорусі) з подальшою асиміляцією місцевого населення. Якщо ця задача провалюється, Росія втрачає назавжди 40-50 млн "майже росіян", а доля мусульман і взагалі не росіян у населенні РФ поступово падатиме.

    Саме тому Росія так сильно вчепилася в Україну й не відпускатиме, поки вистачатиме сил. На жаль для нас.

      31.08.17, 14:26Відповідь на 1 від анонім

      А львівські хруні мадам Грінєвіч та "громадські активісти" мову в гетто ще більше заганяють. І до лампочки їм та статистика.[/cit
      Друже! Бо вона Грінєвіч! А її ім'я часом не "Сара"?

        42.08.17, 20:59Відповідь на 2 від Gogilo

        О, хтось запозичив мої слова без посилання на автора.

          52.08.17, 21:00Відповідь на 2 від Gogilo

          Тільки я там опечатався — треба не "доля... падатиме", а "доля... ростиме".

            62.08.17, 21:08Відповідь на 2 від Gogilo

            Я за те, щоб зафіксувати якийсь "особливий", але нижчий за офіційний, статус російської мови. Ну типу кожен школяр зобов'язаний у якомусь обсязі вивчити російську (хоча би 3-4 роки по 1 годині на тиждень). І якщо клієнт у кафе вимагатиме спілкуватися з ним російською, то щоб офіціант відповідав російською. Тобто можна залишити російській якусь гарантовану законом нішу, аби припинити спекуляції на мовну тему. А загалом я за те, щоб саме українську мову пропагували, розвивали і т. д., але "м'якою силою", не відверто грубо.

              73.08.17, 11:31Відповідь на 4 від Nech sa paci

              ви автор цього повідомлення-я не претендую на авторство я це повідомлення вставив для того щоб відбувався діскус-от у нас росіяне скупілі усі квартири та будинки-а законів україни не дотримуються-от закон про ЖКГ все одне на свій лад перекручують, цирк-знаю будинок попав під остріл-українська влада виделила гроші для відбудови-через деякій час АКТІВІСТИ будинку повідомляють що потрібно по 100грн здати щоб допомогти?У ДНР теж був обстріл-і без усяких допомог приїхали поміняли що потрібно було-а тепер пояснить що то Порошенко чи Гройсман винен?

                83.08.17, 11:34Відповідь на 6 від Nech sa paci

                дивився передачу-де Влашенко розмовляла з Корчілавою-от Влашенко питає у нього-а чому Вам у Тбілісі з дружиною не повернутися-він каже-що там потрібно знати грузінську мову і може кар'єра відбудеться.Та навіть у Вірменії так та усюду тількі не у україні

                  93.08.17, 20:39Відповідь на 8 від Gogilo

                  7. У Вас — це на якому боці "лінії розмежування"? По 100 грн — це небагато.

                  8. А Корчілава не знає грузинської мови?

                    103.08.17, 20:53Відповідь на 9 від Nech sa paci

                    зараз я знаходжусь та взагалі з серпня 2014 року на підконтрольной теріторії україни, і у будинку збирають 100грн яка знаходиться на підконтрольной теріторія, і з якіх підстав надавати ті гроші? що ВАТНІКУ фантазія у голову ударіла?-здаеться я повідомив-а у днр незбирали гроші-приїхали зробили усе-я у тому сенсі що ВАТНІКІ за звичай перекручують фантазують. корчілава і нептетендуе на посаду-йому без різниці я мав на увазі його дружину вона кар'єру незробе у грузії незнаючи мови-а грузінська мова важкувата

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна