хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Дерево роду

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Один із звичаїв українського народу зобов’язував кожного члена роду (родини) на час набуття зрілості досконало вивчити і знати свій родовід до сьомого покоління.


Людина живе у роді, для роду і через рід. Звідси й обов’язкове знання власного родоводу. Кожен повинен знати своє походження, своїх батьків, дідів і пращурів, за звичаєм, до сьомого коліна:

·        Перше коліно – я;

·        Друге коліно – батько і мати;

·        Трете коліно – два дідусі та дві бабусі;

·        Четверте коліно – чотори прадіди і чотири прабабці;

·        П’яте коліно – вісім прапрадідів і вісім прапрабабусь;

·        Шосте коліно – шістнадцять щурів і шістнадцять щурок;

·        Сьоме коліно – тридцять два  пращури і тридцять два пращурки.

Оце і є дерево роду. В його верхівї розташовуються 32 гілки материнських і 32 гілки батьківських. Всього у верхівї дерева розгалужуються 64 гілки. По 64 гілки має  й кожна окрема гілка – батьківська та материнська.

З давніх часів людину, яка не знала свого родоводу, вважали безрідною. Тому батьки ще змалечку привчали своїх нащадків до всього, що знали про свій рід і народ, та вшановували всіх померліх родичів. Надія Бугай, педагог.

/Український народний календар, 2009, Преса України, 2008 /

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}
4

Коментарі

123.08.15, 21:04

4 коліна....я безрідний

    223.08.15, 22:13

    Зі святом, друже
    На жаль, таких як ми - більшість.
    Час від Я до Пращура, як мінімум, складає 108 років. І то все в часи найжорстокіших окупацій, революцій, переслідування за українськість, за походження, за релігійність, за свідомість, за розум, за містечковий патріотизм. Батьки, намагаючись порятувати дітей від арештів, неприємностей чи негативних емоцій, нерідко приховували правду про власних батьків. І вони мали рацію живучи в найбільшій державі світу, у якій кожен третій громадянин був або розстріляний, або репресований, або висланий, або сидів у в'язниці.

      324.08.15, 08:34

      Моя дочка робила для своїх діточок, моїх онуків, дерево роду. Я повинен був зібрати для неї свою частину. Своїх прадідів я знаю. А от далі - суцільні проблеми. Архіви знищені війною...

        424.08.15, 20:01

        У бедняков нет генеалогического древа.Это капризное растение требует тучной почвы и хорошего ухода.
        Б.Бернштейн

          524.08.15, 21:52Відповідь на 1 від Shnec

          4 коліна....я безрідниймабуть ми всі безрідні.

            618.09.15, 07:00Відповідь на 5 від Korsar-K

            Скоріше не безрідні, а задурені. Втрачено традиції, не цікавиться ріднею молодь, бо ніколи. Мовчать про рідню батьки, бо зайняті. Так і зявляється бурян типу комуно-ригів. Є надія на краще, є свідомі вчителі. Все налагоджується, але повільніше, ніж хотілося

              718.09.15, 21:17Відповідь на 6 від Білотур

              Звичайно родове коріння мае велике значення,але як за звичай раніше багато чого замовчувалось і батьки не хотіли згадувати ні увязнених ні депортованих.ось таким чином і получались Івани безрідні.

                815.09.20, 15:32Відповідь на 7 від Korsar-K

                Так!