хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Що не так в історії з поверненням державі Укртелекому

Абоненти Ахметова: Що не так в історії з поверненням державі Укртелекому - https://beztabu.net/abonenti-ahmetova-shcho-ne-tak-v-istoriyi-z-povernennyam-derzhavi-ukrtelekomu_n30884

Оглядач Без Табу розповідає про підводні течії історії з поверненням компанії Укртелеком у власність держави.

Минулого тижня серед безкрайнього моря #зради несподівано з’явилася гарна новина. Наближені до правлячої еліти джерела першими повідомили про те, що Укртелеком повертається з приватних рук до державної власності. Дехто вже навіть почав надмірно радіти з приводу того, що нова влада на четвертий рік «рішучих реформ» почала виконувати обіцянки притискати до стіни не лише тих олігархів, які народилися в Дніпропетровську і звуться Ігорами. Проте перемога насправді обертається чималенькою такою зрадою.

Не варто забувати, що державне підприємство стало приватним шість років тому, коли Віктор Янукович продовжував роздавати власним спонсорам та іншому оточенню царські подарунки в знак подяки за просування в президенти. Рінат Ахметов тоді зумів прихопити Укртелеком ледве не за курсом «двадцять копійок за гривню». На папері тоді лишилося чимало обіцянок, за які зараз і вхопився Фонд держмайна, наполягаючи на розірванні угоди купівлі-продажу. Зокрема, царьок всія Донбасу зобов’язувався не просто витискати усі соки з нового активу, але й займатися його плановим післяприватизаційним розвитком.

Дмитро Тузов

Колись звичайний дисковий (потім - кнопочний) телефон у квартирі був ознакою успіху в житті. Люди стояли в довжелезних чергах, відмічалися в "Укртелекомі", шукали знайомих в цій поважній організації, аби якось пришвидшити встановлення дорогоцінного апарату. Для мене ж дротовий зв"язок закінчився дуже давно. Ініціатором, як не дивно, став сам "Укртелеком". Вони просто "відрізали" мій номер, мотивуючи це несплаченою заборгованістю. Квитанцію на яку я й в очі не бачив. Коли почав з"ясовувати ситуацію з працівниками "Укртелекому", з"ясувалось, що заборгував монополісту... 19 (дев"ятнадцять) гривень. І за це ви у мене відібрали номер? - чемно запитав я у офісних працівників. Вони мені щось пояснювали, що, мовляв, це все відбувається в автоматичному режимі, нічого особистого. І порадили почати процедуру встановлення телефону знову: написати заяву, заплатити гроші за встановлення і... чекати своєї черги. Я красно подякував, сплатив 19 гривень, міцніше стиснув мобільний телефон і вийшов із приміщення "Укртелекому". Назавжди. Монополіст просто припинив існувати для мене. Але тоді ще стояла черга бажаючих купити цю компанію. Зокрема, такі поважні компанії, як "Дойче телеком" та інші гіганти. Натомість, у часи пріснопам"ятного Віктора Януковича, заволодів "Укртелекомом" Рінат Ахметов. Нічого дивного, так часто трапляється в нашій країні. Тепер "Укртелеком" Рінату Ахметову, схоже, не потрібен. Він його хоче повернути (втюхати?) назад державі. Можливо, його надихнув приклад Приватбанку, який держава викупила з багатомільярдною дірою. А чим Ахметов та Укртелеком гірші? Покористувався, й повернув назад. Небезвозмєздно, зрозуміло. Це ніби придбати автомобіль, покористуватись ним, поки він їздить, а потім, коли машину час здавати на металобрухт, продати його державі. Під схвальні вигуки про деолігархізацію країни. Непоганий бізнес, треба сказати. Що там залишилось від того "Укртелекому", які активи числяться за компанією - це, звісно, має з"ясувати аудиторська експертиза. Бажано - міжнародна. (Коли йдеться про повернення "Укртелекому", думаю, найперше, йдеться про ту його частину, яка займається фіксованим зв"язком, прибутки від якого постійно зменшуються). Але я точно знаю, що НЕ ХОЧУ платити Рінату Ахметову за поюзаний ним "Укртелеком". Як відмовився свого часу стояти в черзі за дротовим телефоном. Я розумію, що мою думку ніхто питати не буде. Ймовірно, як і у випадку з "Приватбанком", гроші просто візьмуть з держбюджету. Бо держава Україна точно не кине у складній ситуації свого найбагатшого олігарха. Але ця "реприватизація" вже починає нагадувати багаторазове пограбування держави в інтересах окремих осіб. То що, співвітчизники, тепер скинемось Рінату Ахметову? Треба ж людині поповнювати звідкись свої мільярди...


Що таке Укртелеком

За цей час актив не те щоб перетворився на руїну, але товарний вигляд швидше втратив, ніж зберіг. На ринку інтернет-послуг Укртелеком здебільшого лишився монополістом, оскільки дрібні та не дуже провайдери регіонального масштабу без співпраці з ним просто врізали б дуба. Але у більш очевидних деталях помітне суттєве просідання. Скажімо, протягом цих шести років штат техперсоналу у великих містах скоротився через не найкращі умови праці та нелюбов Ахметова підвищувати зарплатню багатотисячній армії підлеглих навіть в разі критичної необхідності. Погіршення рівня сервісу призвело до того, що клієнтів щонайменше серед фізичних осіб у компанії поменшало.

Ба більше, ще на початку року виявилося, що компанії Ахметова - СКМ - повністю розплатитися за таку цікаву іграшку не вдалося досі. Станом на лютий Ахметов був винний одному з кредиторів 760 мільйонів доларів, і це при тому, що ціна продажу відповідно до тодішнього курсу складала трохи більше за мільярд. Існував ризик того, що більша частина акцій телеком-оператора потрапить незрозуміло до чиїх рук. Але держава, схоже, втрутилася вчасно. Чи ні?

Поки що зрозуміти можна лиш одне: в державній власності Укртелеком навряд чи залишиться надовго. Щоб повернути його на попередній рівень ефективної віддачі хоча б у фінансовому плані, доведеться витратити чимало часу і ресурсів, причому не лише грошових. Втрачених клієнтів вже не повернути, та й не надто воно треба, оскільки без стаціонарного телефонного зв’язку в епоху високих технологій перебитися можна без проблем. Тому в ідеалі держава як повернула собі цяцьку, так і здихається її без жалю.

Кому ж пощастить знову придбати за безцінь таку безцінну річ? Деякі джерела прямо натякають на зацікавленість з боку Бориса Ложкіна, колишнього голови адміністрації президента. Ці припущення мають сенс хоча б через бажання певних осіб з Банкової та Грушевського узяти під контроль український сегмент всесвітньої мережі. Може вийти цілком зручно - ймовірні утиски та цензуру з боку держави на глобальному рівні можна буде вести під прикриттям конкретного власника, який до влади офіційно стосунку нібито не має. Ні, мова про аналог «великої китайської стіни» поки не йде, але соломку підстелити на випадок падіння завжди хочеться.

Частково цю версію підтверджує бажання колишнього власника УМХ узяти підконтрольного такого відомого провайдера, як «Воля». Можна довго говорити про сумнівну якість послуг, які надаються цим оператором, проте розгорнутися вони останнім часом зуміли дуже широко. Та й готовність виконувати накази політичної верхівки там на потрібному рівні – скажімо, ще за президентства Януковича Воля заблокувала абсолютну більшість програм та сервісів, що дозволяли блукати просторами мережі анонімно. В контексті тотального блокування російських соцмережі ця деталь виявилася дуже доречною.

Проте не варто виключати, що Укртелеком може спіткати доля блокуючого пакету акцій Донецькобленерго. Якщо раптом забули, варто нагадати, що ахметівський ДТЕК мав намір продати 25% якійсь державній структурі, але в підсумку покупцем виявилася ледве не дочірня компанія СКМ.

Таким чином, Ахметов цілком може наважитися перекласти яйця з одного кошика до іншого за посередницької допомоги держави задля того, щоб скинути з себе боргові зобов’язання. Якщо це таки станеться, то навіть вдала спроба Коломойського скинути на плечі політичних опонентів Приватбанк з усіма його проблемами перестане вважатися ідеальною з точки зору мінімізації втрат оборудкою. А людям зі сторони подібні активи в наших краях за красиві очі не роздають. Так, навіть впливовим іноземним інвесторам, що готові вкладати чималі гроші просто зараз.

От тому й не варто радіти через те, що правляча еліта намагається видати маніпуляцію з непередбачуваним кінцем за черговий епізод своєрідного «розкуркулення». Пересічний українець у виграші не залишиться точно. Бо завдання його незмінне – підставляти лоба, коли пани чубляться. І так буде ще довго, дуже довго.

З повагою,

Гриць Якович Вареник, літературознавець


----------------------------

PS: надаю комментар про Укртелеком під публикацією на сайті Без Табу 

Ася Весна

Укртелеком - це в першу чергу оптоволоконна (модернізована Державою за державний кошт, як раз перед продажем підприємства) кабельна та радіорелейна мережа зв'язку (з технічним, можливо вже дещо застарілим, обладнанням). Канали зв'язку здаються всім інтернет-провайдерам в Україні. Завдяки радіорелейній мережі транслюється телебачення. Спец-зв'язок. Ще це дуже багато нерухомості по всій Україні, - адже лінійно-апаратні цехи (ЛАЦ) знаходяться в кожному обласному центрі - як правило в центрі міста, та інші супутні будівлі і підпорядковані обласній філії підприємства по всьому місту, нерухомість є в кожному районному центрі, в містечках і селах - море нерухомості, яку Ахмєтов отримав майже задарма. До речі, будівлі теж ремонтувались перед продажем (за державний, звичайно кошт). Ці будівлі вже арендуються під кафе і т. ін. Крім Укртелекомовської кабельної мережі існує ще волоконно-оптична мережа, яку збудував Київстар (Литовченко), але цю мережу і кампанію в цілому він продав росіянам. Крім цих двох кабельних мереж зв'яку в Україні немає інших. Всі інтернет-провайдери арендують канали в цих двох мережевих на цей час власників.

==========

Питання - Хто насправді володіє стратегічними ресурсами   Незалежної України: поштою, телеграфом, телефоном, соціальними мережема, фінансами, водними та енергетичними ресурсами, надрами, ЗМІ, та ін....?


100%, 3 голоси

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
1

Коментарі