хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Встановлена причина вибуху американо-української ракети. Антарес

Американська ракета Antares вибухнула через неполадки в старому радянському двигуні НК-33. До такого висновку дійшли американські ракетники, обіцяючи відмовитися від цих поставок.


Як повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Газета.ru, американські інженери підтвердили здогадки, що виникли з приводу причин вибуху ракети Antares з вантажним кораблем Cygnus, який стався при старті 28 жовтня. Тоді багато експертів висловлювали думку, що ракетників підвели рідинні двигуни AJ-26, закуплені у Росії ще в 1990-і роки.

Ці двигуни - вдосконалені двигуни НК-33, виготовлені в СРСР чотири десятиліття тому для радянської місячної програми.

Двигун, який і раніше викликав побоювання американців, мабуть, і став причиною невдалого запуску з далекосяжними наслідками. Вказати попередню причину фахівці приватної космічної корпорації Orbital Sciences Corporation змогли, дослідивши знайдені уламки ракети, відеозаписи старту і вивчивши величезний масив даних телеметрії, отриманих в момент запуску.

При уважному перегляді відеокадрів моменту запуску можна помітити аномалію в рівномірному струмені газів двигунів буквально за секунду до вибуху - експерти впевнені, що це свідчило про нестачу окислювача в камері згоряння.

"Незважаючи на те що робота комісії триває, попередній аналіз указує на можливу відмову турбонасоса одного з двох двигунів AJ-26 першого ступеня. Як результат, використання цих двигунів для ракети Antares, швидше за все, буде припинено", - йдеться в заяві компанії. Американські ЗМІ відреагували на нього схожими заголовками: "Ні радянським двигунам для перевізників NASA", "Радянський двигун винен в аварії ракети Antares", "Orbital відмовиться від радянських двигунів, які вибухають".

В даний час створено комісію з розслідування причин аварії, яка працює під контролем Управління цивільної авіації США, до її складу увійшов колишній заступник керівника програми Space Shuttle Уейн Хейл та інші фахівці галузі.

В самарському СНТК імені Кузнєцова, виробнику двигунів НК-33, так прокоментували невдалий запуск: "Ми не можемо говорити про конструктивні особливості самої ракети-носія Antares та взаємодії всіх її систем під час запуску на стартовому столі і в умовах польоту, це не наше поле діяльності. Однак принциповим є той факт, що під час старту двигуни першого ступеня AJ-26 (модифікація НК-33) працювали в штатному режимі. Офіційних прохань про залучення фахівців ВАТ "Кузнецов" до комісійної роботі по ситуації не надходило ".

Використання в американських ракетах російських і старих радянських двигунів стало викликати питання ще навесні на тлі загострення ситуації навколо України та приєднання Криму. І 22 травня трапилася аварія - на 30-й секунді вогневих випробувань в космічному центрі імені Джона Стенніса вибухнув двигун AJ-26.

Крім знищення самого двигуна, вибух сильно зруйнував випробувальний стенд, і інженерам знадобиться декілька місяців, щоб його відновити і привести в робочий стан.

Раніше відмова НК-33 на випробуваннях трапився в червні 2011 року всі на тому ж стенді. Тоді пожежа був пов'язаний з витоком гасу в паливопроводі, яка сталася через корозію, що виникла в 40-річній деталі.
З 2010 року NASA спільно з приватними партнерами проводить доведення НК-33, оснащуючи їх новою електронікою і адаптуючи під американське паливо, щоб вже під найменуванням AJ-26 використовувати його на ракетах Antares.

На першому ступені ракети встановлені два таких двигуни, паливні ж баки збираються в українському КБ "Південне" у Дніпропетровську.

Компанія Orbital Sciences Corporation має контракт з NASA на доставку 20 тонн вантажів на МКС сумою $ 1,9 млрд. Одночасно з зазначенням причини аварії ракетники заявили, що недавній вибух не вплине на виконання зобов'язань перед американським космічним агентством і компанія продовжить запуски за допомогою оновленої ракети Antares в 2016 році. За словами глави Orbital Девіда Томпсона, аварія не призведе до значних фінансових витрат.

"Ми плануємо працювати з NASA, щоб використовувати двох-трьохпроміжкові місії за допомогою третьої сторони", - сказав він. Які конкретно двигуни стануть виводити в космос оновлену ракету Antares, в Orbital не уточнюють. Можливо, це будуть твердопаливні прискорювачі виробництва фірми Alliant Techsystems, з якою хоче об'єднатися Orbital. Розмови про це ведуться з двома американськими і однієї європейської компаніями, зазначив Томпсон. Однак два дні по тому після аварії ракети Antares в російських ЗМІ з'явилося повідомлення, що новий двигун знову буде російським - нібито тендер на поставку виграло Хімкінское НВО "Енергомаш", яке поставить американцям двигуни РД-193. Американська сторона поки не підтвердила цю інформацію.

Побічно на те, що новим двигуном може виявитися російським, вказують короткі терміни запуску оновленої ракети - всі інші варіанти не дозволять запустити її раніше, ніж через п'ять років.

Якщо перспективи двигуна НК-33 на американському ринку тепер туманні, то в Росії його мають намір використовувати в запусках ракет "Союз", найближчий запуск якої намічений на грудень. "Американців найбільше не влаштовувало, що в Росії неможливо відновиться їх виробництво. Цей двигун сорок років тому випускався серійно, за різними даними в наявності (або на зберіганні) їх є від півсотні до сотні. І зараз дата відновлення його виробництва весь час відкладається "", - пояснив «Газеті.Ru» редактор журналу "Новости космонавтики" Ігор Афанасьєв. Джерело: http://censor.net.ua/n310712 Джерело: http://censor.net.ua/n310712 Джерело: http: / /censor.net.ua/n310712
15

Коментарі

113.11.14, 04:34

А чого б рашці не використовувати? Ну загине хтось - і що? Їм таке завжди було пофігу.

    213.11.14, 06:55Відповідь на 1 від Танк_

    зате вони кроплять техніку свяченою водичкою. Якщо і загине хто - то від освяченої техніки

      313.11.14, 07:41

      ***ракетників підвели рідинні двигуни AJ-26 (НК-33), закуплені у Росії ще в 1990-і роки....виготовлені в СРСР 40 років тому для радянської місячної програми. ....22 травня - на 30-й секунді вогневих випробувань ...вибухнув двигун AJ-26***
      Я завжди казав, що у америкосів НЕМА СВОЇХ МОЗГІВ, щоб зробити СВІЙ НАДІЙНИЙ ДВІЖОК!
      Це ж треба бути такими "розумними", щоб використовувати древні двіжки Рфії – КРАЇНИ-ВОРОГА!
      *** А може та аварія ПІДСТРОЄНА ФСБшниками?!!
      І головне – ПІСЛЯ ВИБУХУ на стенді - поставили однотіпний двіжок на "живу" ракету = ІДІОТИЗМ!!!
      *** А слаб0 "Южмашівцям" продати бідолашним америкосам найнадійніші Супер-Двіжки від УКРАЇНСЬКОЇ ракети СС-20 "Satana"?!!

        Гість: Man-O-War

        413.11.14, 08:59

        Совєцкоє - значіт отлічноє!
        Впєрьод, в зад в СССР!