хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Свято Масниці

1-2 березня  2014 року Національний музей Народної архітектури та побуту України запрошує киян та гостей міста на свято Масниці

 

Весняний цикл традиційних свят українців розпочинає Масляна. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних звичаїв та обрядів. Масниця - це перехід від Зими до Весни. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та закликати Весну, а до того ж посвяткувати та позабавлятися востаннє перед Великим Постом.


У народі Масниця має такі назви: Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця. За християнським календарем Масниця - це останній тиждень перед Великим Постом. В ці дні споживали в основному молочні продукти, вареники з сиром та млинці. Вареник у формі Місяця, а млинець, подібний до Сонця і Зірки - це вічні символи, якім поклоняється людина. Споживаючи вареники та млинці, сучасна людина робить це за давньою народною традицією.

На протязі сиропусного тижня відбувається обряд Колодки або Колодія: від народження і до похорону.

Відвідувачі музею зможуть побачити максимально відтворений давній обряд Колодія.

             На  Співочому полі   відбуватимуться  виступи фольклорних колективів з різних областей України, які виконають святкові пісні та обряди.

             Гостей музею  на Співочому полі чекають різноманітні народні забави та конкурси:  змагання на колоді, катання на конях,  перетягування канату, міряння силою, змагання на найшвидше поїдання вареників,якщо буде сніг - катання на санях та ослоні, сніжна фортеця зі сніжками та інші розваги та конкурси.

              Народні майстри з усієї України запропонують гостям свої кращі вироби декоративно-ужиткового мистецтва. (Розважальна частина з 12:00 до 16:00)

           Для відвідувачів музею будуть запропоновані різноманітні традиційні страви, які наші предки вживали під час святкування Масниці: вареники з сиром, млинці, пиріжки, узвар.

 

           Завершить Свято спалення «Кострубатого діда» як символу всього недоброго. Це знак початку весняного оновлення.


Адміністрація

З питань проведення заходів звертатись за телефоном

067 905 25 74 Зеленко Олена Олександрівна

4

Коментарі