хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Європейський суд починає розглядати справу Луценка

7 квітня Європейський суд з прав людини розпочинає слухання у справі Юрія Луценка. Колишній міністр внутрішніх справ оскаржує свій арешт і тримання під вартою. Юрій Луценко був заарештований 26 грудня 2010 року. 27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав його винним у скоєнні посадових злочинів і засудив до 4-х років позбавлення волі із конфіскацією майна. Апеляційний суд Києва має розглянути апеляцію на вирок Печерського суду 15 травня. Тим часом Європейський суд буде з’ясовувати, чи був арешт Луценка застосований суто у контексті кримінальної справи, чи такою була оцінка його політичної діяльності? Розглядати справу Юрія Луценка у Європейському суді будуть публічно і суд зважить практично вона всі аргументи адвокатів колишнього міністра.Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив доктор юридичних наук, професор Києво-Могилянської академії Станіслав Шевчук.

– На які аргументи захисту Луценка може зважити Європейський суд?

– Практично на всі аргументи захисту, які були висунуті адвокатами, наскільки я розумію із тих комунікацій, які поширені Європейським судом. Перш за все, це – стаття 3, стосовно неналежного поводження з ув’язненим, ненадання медичної допомоги, стаття 5 – непропорційне застосування арешту, точніше суворість цього арешту в контексті цієї справи. І, звичайно, дуже є серйозним і одночасно цікавим для розвитку нашої правозастосовної практики щодо України – це стаття 18. Суд вивчить: чи дійсно арешт Луценка був застосований у контексті суто кримінальної справи, чи навпаки це було прикриттям, точніше своєрідна оцінка політичної діяльності пана Луценка? Тобто чи всі цілі застосування Кримінально-процесуального кодексу були передбачені не скільки для переслідування його, як кримінального злочинця, за думкою влади, а більше для того, щоб його вилучити із політичної боротьби.

– Чи набуде чинності рішення Європейського суду одразу, чи, можливо, потрібні будуть додаткові рішення?

– Справа Юрія Луценка має дуже серйозне значення, оскільки в Європейському суді відбувається публічне слухання, що є рідкістю в контексті справ проти України. Після стадії публічних слухань, суд буде вирішувати справу локально, між собою, в закритому режимі. Після закінчення публічних слухань, Європейський суд з прав людини має намір оприлюднити на своєму сайті відповідну інформацію, а також за тиждень оголосити дату оприлюднення рішення.

– Зокрема, віце-президент Єврокомісії, Верховний представник Євросоюзу з питань закордонної політики Катрін Аштон заявляла, що буде спостерігати за процесом. Може це вплинути на розгляд справи?

– Безсумнівно, за процесом Луценка спостерігають всі європейські політики і не тільки європейські, але й політики інших країн. Можна сказати, що вся західна юридична громадськість спостерігає за цим. І це не випадково, оскільки Україна, вступаючи в Раду Європи, сама добровільно взяла на себе зобов’язання дотримуватися Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних них свобод, а також в гарантувати верховенство права та захист прав людини. І більше того, в контексті, забезпечити вільні, неупереджені та чесні вибори у жовтні 2012 року.
3

Коментарі

117.04.12, 16:42

Ну голубизна готуйся. Або неправове невиконання рішення ЄСПЛ з будь-якими негативними наслідками для України (для Європи твердження Лавриновича, що під ось таким кутом зору, рішення ЄСПЛ не обов'язкове - до одного місця) або відпустите Юру, виплатите гарну йому компенсацію і отримаєте гарного супротивника на виборах. Але що так,що так голубим буде дуже боляче. І це приємно.

    218.04.12, 19:06

    Побачимо що з цього вийде.