Українська література

Пропоную розміщувати у цій групі всю позитивну інформацію про сучасну українську літературу. Рецензії, статті, інтерв'ю, презентації, події, корисні посилання тощо.
8+ підписатися

3 учасника

  • Fairy-bird
  • Aleksei S
  • udzen

«На абордаж!» або піратські капітани на Форумі видавців у Львові

Львів незвичайне місто, у ньому досі оживає історія, проганяючи суєту і нагадуючи про таємничість життя. Тому навряд когось здивувало, коли вузькими львівськими вуличками до палацу Потоцьких прямували справжні пірати.

І мова не про достовірність костюмів, шаблі, кинджали і шпаги. Для людей, які живуть справжнім життям, а саме такими є учасники Львівського кінного театру «Сармати», історія втілюється не у видимих атрибутах епохи, а у відчутті своєї приналежності і зміні способу мислення, що, звісно, передається іншим і причаровує глядача.

Цього разу «Сармати» стали героями книги молодої дніпропетровської письменниці Наталії Дев’ятко «Карта і компас», піратськими капітанами і чарівниками. Іноді у жартівливому тоні, як то «А зараз вони на шпагах вирішать, хто сьогодні митиме посуд на кораблі! То краще той посуд викинути за борт!»; чи у цілковитій тиші кола, яке утворили відвідувачі форуму, львів’яни і гості міста, не вірячи, що запеклий бій між трьома капітанами створений для них, а не відбувається насправді, майстри з історичної реконструкції цілковито занурювали глядачів у світ сміливості і небезпечних пригод.

А тоді до людей виходила авторка, яка розповідала про відчайдушного піратського капітана Яроша Сокола та команду його корабля під чорними вітрилами (чорний колір як знак виклику усьому світу), страхітливу Імперію, безіменну і сіру, педантично збудовану Химерою, давньою майже безсмертною істотою, радником імператора і найрозумнішим та найнебезпечнішим з ворогів у світі пригод.

Костюмована презентація роману «Карта і компас» стала однією з яскравих подій на 18 Міжнародному «Форумі видавців у Львові». Книга є першою частиною пригодницько-фентезійної трилогії для дітей і дорослих «Скарби Примарних островів» (видавництво «Навчальна книга – Богдан», м. Тернопіль). Поява книги у такому жанрі доводить, що фентезі в Україні можна цікаво писати не лише на національну тематику, а звертатися до будь-якої епохи.

Вихід другої частини трилогії («Кохана Пустельного вітру») планується навесні 2012 року.

Незмінним девізом форуму видавців є «Amor librorum nos unit» (лат. «Любов до книг нас єднає»). Єднає не лише часи і країни, а й саму Україну. Ось коли по-справжньому можна побачити, що «Схід і Захід – разом».

До зустрічі на новому форумі! До нових книжок!

Фото - http://photo.i.ua/user/3783489/274767/

Конкурс "Юний читач"

Міжнародний пізнавально-розважальний журнал для дітей "Один дома +" засновує 15 іменних стипендій для дітей, які найбільше читають в Україні.
Вік учасників – до 12 років.
Стипендії отримають переможці конкурсу "Юний читач".

1 тур "Відбірковий"
Щоб взяти участь у конкурсі на отримання стипендії, необхідно не пізніше 31 серпня 2011 року надіслати до редакції (поштою або скан чи фото на e-mail):
– перелік прочитаної у 2011-му році літератури (казки, оповідання, повісті);
– ксерокопію (або скан) читацького абонементу шкільної і (якщо є) міської, районної або обласної бібліотек;
– заявку на участь у конкурсі (у довільній формі).
Заявка обов’язково має містити рік народження дитини, місце проживання (область, місто або селище), контактний телефон (дитини або батьків) і e-mail (якщо є).

2 тур "Фінал"
Фіналістам, відібраним у 1 турі, для підтвердження своїх результатів буде потрібно відповісти на запитання по змісту прочитаних книг і надати (бажано) читацький щоденник.

Переможці будуть визначені у вересні 2011 року.

15 переможців з вересня 2011 року по 31 травня 2012 року отримуватимуть щомісячну грошову стипендію від редакції журналу "Один дома +".
Переможцям конкурсу будуть вручені (або надіслані) пластикові карти, на які щомісяця нараховуватиметься стипендія. Батьків юних читачів нагородять дипломами і призами від журналу "Один дома +".

Довідки за телефоном – (093) 421-33-60.
Адреса для листів: 51934, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, а/я 1026

Інформацію про перебіг конкурсу можна знайти на сайті "Літературна Дніпропетровщина"

Чи потрібна регіональна промоуція книг та авторів?

  • 03.08.11, 09:03
Українська література нині шукає шляхи свого розвитку. Цьому сприяє реклама та розуміння авторами свого місця в країні чи регіоні.
Опитування.

100%, 2 голоси

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Сайт "Літературна Дніпропетровщина"

  • 02.08.11, 09:29
Літературна Дніпропетровщина


Сайт відображає розвиток різноманітного літературного і культурного життя Дніпропетровської області.
Тут ви знайдете біографії письменників, які мешкають на Дніпропетровщині, інформацію про їх книги, книжкові новинки, літературні конкурси і літературні об’єднання, новини та анонси культурних подій.
Окремі рубрики створені для відгуків, рецензій і статей, літературознавчих розвідок, присвячених українському і світовому літературному процесу.