хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Маленька Батьківщина

Мабуть, у кожної людини є у світі місця, до яких линеш сердцем все своє життя. Є такі місця і у мене. Поки що я намагаюся бувати там щороку, зарядитися енергією на наступні півроку-рік. Одним з таких місць є моя Мала Батьківщина - невеличке село у Чернігівському Поліссі на кордоні з Білоруссю - Мощенка. Саме тут я народився і провів щасливі перші роки життя. Цього року я їздив туди на травневі свята, зібралися ми там усі - 5 онуків, як колись у далеких 80-х. Щоправда причина була досить сумна - річниця з дня смерті дядька, але за інших обставин зібратися було б практично не можливо. Пом’янули, домовилися про встановлення пам’ятника, допомогли бабусі по господарству. Побачилися з двоюрідними братами та сестрами, поспілкувалися, бо життя трохи розкидало нас по суміжних державах.
Якраз перед нашим приїздом на стовпі між 4-ма жилими дворами на нашій вулиці лелеки почали будувати гніздо. Цікаво було спостерігати за тим, як вони, зносячи по гілячці вже за пару днів заклали міцний фундамент майбутнього гнізда. Дивні вони, на мене з фотоапаратом дивилися з підозрою, значить, не дуже довіряють людям, а вибрали найбільш жилу ділянку на вулиці. Сусід гордий тим, що вони обрали саме його стовп, хоч і сміття вони наносили добренько і всю лавку загадили. Односельці збиткуються, що ще й дитинча йому у дзьобі принесуть, хоча він вже пару років як вдівець і має п’ятеро дорослих дітей та пару онуків, що живуть окремо.
За ці кілька днів часто їздили за село, де колись бігали босоніж, збирали гриби та суниці, пасли корів. Згадували різні епізоди свого дитинства. Можливо хтось буде сперечатися, але я точно впевнений, що ландшафти Полісся є одними з наймальовничіших на Землі. Особливо навесні, коли квітне все живе навколо, рожево-білим маревом розквітають яблуневі сади та жовтіють килими з кульбаби.
Як сказав мій брательник: "Жалко тех людей, что живут здесь постоянно, им некуда приехать и отдохнуть душой". Дійсно, роботи в селі практично немає, поля заростають березами, ферми руйнуються та розбираються на будматеріали, чоловіки спиваються потроху, молодь їде у райцентр, Чернігів, Київ. Шкода, бо село потребує міцних рук, толкових голів, добрих хазяїв. Ходять слухи, що багато земель викупили російські та київські багатії, хочуть будувати ското-ферму та будинок відпочинку в лісі. З одного боку і жалко, що цим може порушитися та тиша і спокій, що зараз панує на тих порослих лісом пагорбах, з іншого, вселяє надію, що при умілому та бережливому природокористуванні у селі відновиться інфраструктура, з’являться робочі місця. Про одне тільки мрію, щоб нові хазяї любили та берегли цей куточок рідної мені землі так, як би це зробив я.
9

Коментарі

Гість: marianne

124.06.10, 07:42

Добре, що є такі місця...

    224.06.10, 10:26

    душевно

      324.06.10, 10:27Відповідь на 2 від Yarius

      душевноДякую... Натхнення було, от і написав за кілька хвилин...

        Гість: vitaliч

        424.06.10, 12:47

        спиваються, а шо робить?
        дійсно, скічновато безвилазно там жити...

          524.06.10, 12:57Відповідь на 4 від Гість: vitaliч

          спиваються, а шо робить?
          дійсно, скічновато безвилазно там жити...
          Один з діалогів місцевих мужиків:
          - Уже калакалуша зацвела.
          -А шо рабить...

            Гість: vitaliч

            624.06.10, 13:43Відповідь на 5 від Соняшний

            зна. я сам із такої маленької батьківщини

              724.06.10, 17:34

                Гість: Голубцов

                826.06.10, 02:04

                Серьога! Ти пишеш, звичайно, цікаво, але ця розповідь просто розчулила! Дякую! Як земляк земляка розумію. А шо рабіть! Зачьотно!

                  Гість: ILF7

                  95.08.10, 13:51

                  Как всё близко и трогательно
                  Да, хорошо там отдыхать, а не жить...
                  Хорошая статья, земеля!!!
                  Очень порадовало: "А шо рабить..."

                    анонім

                    1019.10.10, 17:21