хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Микола Ляхович: Як реабілітували політв’язнів і покарали катів

Ці спогади були підхопленні деякими сайтами. Після чого до мене нерідко звертались люди, із двома запитаннями:

1. Чому не реабілітували репресованих по справі «9 березня 2001р.»?

2. Кого покарали за міліцейське свавілля 9 березня 2001року, а також кого притягли до відповідальності з тих хто приймав участь у подальших репресіях активістів?

Власне, відповідь на ці два запитання, лежить в дослідженні  як хто з «помаранчевої влади», поводився щодо осіб пов’язаних з цією справою. Хотілося зробити певний «рейтинг» але, нажаль, на даний час, ще про багато речей писати не можна. Наприклад, зараз відбуваються дебати по цій справі у Страсбурзькому міжнародному суді. А це такий період судового процесу, деталі якого розголошувати не можна. Адже процедура полягає в тому, що сторони фактично ведуть між собою переписку, посередництвом суду, надаючи свої аргументи і спростовуючи доводи опонента. В даному випадку відповідачем, на жаль, є Держава Україна. І від її імені пишуть свої аргументи представники Уряду. А оскільки з 2003 року, коли справа була прийнята до розгляду в Європейському Суді, в Україні змінилось багато Урядів, то колись суспільству буде цікаво почитати аргументи не лише урядів Кучми-Януковича, а й т.зв., «помаранчево-демократичних» урядовців, які клялись у своїй підтримці політв’язням. Та поки що, цей цікавий епізод, змушені пропустити аби не бути звинуваченим у порушенні правил розгляду справи у цій міжнародній інстанції.

Інше, викладатиметься хронологічно, по конкретним посадовим особам. Перший з них, це звісно Віктор Ющенко, який восени 2003 року, перебуваючи в м. Рівне, як демократичний кандидат від опозиції, не пожалів гарних слів на адресу політв’язнів «справи 9 березня 2001р.», пообіцявши, що за «демократичної» (тобто його!) влади, «ці мужні люди, будуть обов’язково реабілітовані». Я тоді щойно був звільнений з ув’язнення, і заїхав в Рівне, щоб лікуватись. Тому й потрапив на заходи приурочені зустрічі Ющенка. На той час, я ще був дуже хворий, а відповідно кволий, тому лише через наполягання земляків погодився відвідати ті зустрічі. А коли почув потік хвалебних од, від Ющенка, на нашу адресу, то пригадую, як аж з ніяковів. Мене примусили піднятися, і величезна переповнена зала довго аплодувала. Здавалось які можуть бути проблеми, якщо ця людина стане Президентом?

Але якщо відверто, то я й тоді не сумнівався, що станеться так, як це все власне й сталось. Тобто не сталось нічого.

Реабілітація через Верховний Суд

  Віктор Андрійович все ж таки пробував щось зробити. Наприклад, саме він ініціював ще один перегляд цієї справи у Верховному Судді, де прийняло участь аж дві палати цих суддів. Це сталось у квітні 2006 року.



8

Коментарі

114.03.12, 12:01

Як далі жити?

    214.03.12, 14:28Відповідь на 1 від ЯКриворожанка

    вчитися на помилках та боротися - якщо не хочемо бути скотиною.

      314.03.12, 14:41

      Сильний матеріал!

        415.03.12, 02:40Відповідь на 2 від viktor67

        Моя особиста боротьба більше по інерції йде, бо вже по іншому не можу. Хоча сенсу в ній вже немає жодного.

          515.03.12, 08:17Відповідь на 4 від ЯКриворожанка

          До виборів готуйтесь, а не "скиглите"!

            615.03.12, 08:48Відповідь на 5 від Округ 31

            А у вас ще є сподівання на щось позитивне? У мене вже згасла остання надія. Ви б бачили що за останній час зі степом зробили! Поки ми чекаємо апеляції (на яку вже теж великих сподівань немає), а вони риють! А у мене наш степ асоціюється з Україною. Те, що в цій справі навіть прокуратура безсила, а це показово, свідчить про повну катастрофу для України найближчим часом.

              Гість: славянофилка

              715.03.12, 09:50

              Антонина Родина была репрессирована в 1951. В 1957 - всего лишь амнистирована. В 1963 - реабилитирована "за недоказанность преступления"(т.е. - не полная реабилитация). И лишь в 1988 реабилитирована полностью- "за ОТСУТСТВИЕМ состава преступления". 37 лет женщину мучили на следствии, в тюрьме Одессы, в красноярской ссылке и последующими БЕСКОНЕЧНЫМИ унизительными переписками с судьями и прокурорами в ПОИСКАХ СПРАВЕДЛИВОСТИ . Не вернули ни квартиру, ни работу, ни стаж . Ну, а о молодости и здоровье вообще говорить нечего. Ведь за все эти ПРЕСТУПЛЕНИЯ перед ней НИКТО даже не извинился. Так что сегодняшним жертвам политрепрессий ждать реабилитации ещё дооолго.

                815.03.12, 11:11Відповідь на 6 від ЯКриворожанка

                А у вас ще є сподівання на щось позитивне? У мене вже згасла остання надія. Ви б бачили що за останній час зі степом зробили! Поки ми чекаємо апеляції (на яку вже теж великих сподівань немає), а вони риють! А у мене наш степ асоціюється з Україною. Те, що в цій справі навіть прокуратура безсила, а це показово, свідчить про повну катастрофу для України найближчим часом.То йде підготовка до виборів, головне щоб Недайводці знали, що це Партія Регіонів знищує Інгулецький Степ, але є і інша партія... у тої партії є діючі депутати - кандидати в депутати, тощо. Це все про Вас!

                  915.03.12, 12:06Відповідь на 8 від Округ 31

                  Ну то й що? А для деяких все одно залишається "Юлька варофка". ЗОМБІ!