хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Ліки проти депресії



Подекуди складається враження, що думаючі люди нині добровільно відмовляються від нових спроб впливати на подальший розвиток України

Як же ж було його прізвище? Щось на «д»… Днями моїй родичці-пенсіонерці намагалися вперти харчовий «пайок»: пляшку олії, кіло цукру, кіло рису, бляшанку шпротів, ще якісь цукерки. Родичка гордо відмовилася, а ось її сусідка взяла. Виявилося, що в пакеті був бонус: портрет юного політика, від імені якого ощасливили наших дарницьких любих бабусь. Сусідка сприйняла подарунок з ентузіазмом і урочисто заявила, що молодий лідер – чудова людина й на наступних виборах вона неодмінно за нього проголосує. Було проігноровано мамині аргументи, що, мовляв, хлопець довгий час позиціонувався як член «молодої команди» київського чи то колишнього, чи то досі чинного мера, на рахунку якої дві з половиною тисячі гектарів украденої муніципальної земельки, не кажучи про інші подвиги. Грабунок громади – це абстракція, а харчі – конкретика, вагомий аргумент. Вага аргументу – якихось три-чотири кілограми. Ось вам і ціна волевиявлення.

Навколишня дійсність змушує вагатися між двома протилежними за змістом позиціями. Одну з них найпереконливіше останнім часом обстоюють деякі російські журналісти: демократія себе скомпрометувала; загальне виборче право викидає на поверхню або пряних демагогів-авантюристів, або пісних бюрократів. Подальше дотримання сучасних політичних процедур, мовляв, заводить суспільство в безвихідь, де політкоректність витіснила справжню свободу, а підтримка аутсайдерів паралізує вільну економіку. Отже, слід шукати нові форми, аби право брати участь у вирішенні долі чи то територіальної громади, чи то цілої нації належало тільки відповідальним громадянам. Як їх визначати, питання вже друге: може, за майновим цензом, може, за ознакою осілості, щоб людина не купувалася на порожні обіцянки, не керувалася утриманськими інстинктами, а обирала тих претендентів, які справді забезпечуватимуть розвиток. Концепція не нова, в політології вона отримала назву елітаризму (відкритим досі залишається питання, де брати ті еліти…) Давно відома й відповідь на неї авторства одного з найяскравіших представників старих еліт сера Вінстона Черчилля: «Демократія – вельми недосконала форма правління, от тільки всі решта ще гірші» – це і є, власне, друга позиція.

Простий аналіз свідчить: на одного диктатора-реформатора на кшталт Аугусто Піночета припадає десяток диктаторів-самодурів типу Муаммара Каддафі. Кляті ліберастичні процедури хоча б забезпечують змінність правителя, звісно, якщо той не «підкрутить» під себе закон і не стане таким чином узурпатором. Та сама статистика демонструє, що «лідер нації», якщо його викине на трон хвиля вилуплених очей і зірваних горлянок, добровільно цей трон не залишить ані через вісім, ані через тридцять вісім років, доки не винесуть уперед ногами або не скине нова хвиля.

Гаразд, а як же наш свіжий досвід? Уже згаданий київський мер хіба не був двічі обраний переконливою більшістю? А чинний президент, який кожним своїм рухом дискредитує і власну посаду, і власну країну, і демократію як таку, – хіба не довірили йому свою долю 12,5 млн українців? А 450 ситих трудоголіків з Маріїнського парку – хіба не проголосували за них громадяни згідно з європейськими стандартами? А майбутні вибори, де вже апробовані «любі бабусі» завдяки старій-новій мажоритарці охоче обміняють коротку пам’ять на довгі амбіції щедрого донора? Хіба це не привід для депресії?

Так, депресія й розгубленість, апатія і втома – домінуючі настрої серед тих громадян, які взагалі мають звичку рефлектувати стосовно можливих сценаріїв, а отже, намагаються відповідати за майбутнє. Подекуди складається враження, що думаючі люди нині добровільно відмовляються від нових спроб впливати на подальший розвиток України. Натомість піднімають голову експерти з простих рецептів… Виходить, що ті, хто схильний до запитань, заздалегідь поступаються місцем тим, хто знає готові відповіді. Чув я їхні відповіді, читав рецепти. Викривачі ліберастів, хай їм дідько, прокурори демократії…

Уся принада поточного моменту в тому, що за такої диспозиції поле битви залишиться ані за тими, ані за іншими. Воно належатиме зовсім третім: тим, спритним, з довгими руками. Наша зневіра – це їхній carte blanche, вони живляться нашою депресією, вони її капіталізують у свої маєтки та офшорні рахунки. Ось тут час згадати, що демократія – синонім відповідальності. Я не вимагаю нічого надзвичайного. Навіть не закликаю «заховати бабусин паспорт», як радили дотепники напередодні других, позачергових виборів київського голови. Я прошу просто прокинутися. Годі, свята закінчилися!

http://tyzhden.ua/Columns/50/39952


8

Коментарі

128.01.12, 23:40

Дарма! Все одно за гречку проголосують!

    229.01.12, 00:36

    І ще одну річ нам нагадує сам Бог: cit[: "Не вливают также вина молодого в мехи ветхие; а иначе прорываются мехи, и вино вытекает, и мехи пропадают, но вино молодое вливают в новые мехи, и сберегается то и другое" :]cit (Матф.9:17).

      329.01.12, 08:16

      Розумні патріоти виживуть, бо вони потрібні тим хто "будує - малює" піраміди. Інші, це і є "лишние" шість млд. населення планети. (шутка, но в каждой шутке...)

        Гість: Лютый Гриня

        429.01.12, 08:59

        Бабусі все ще мріють про хліб по 16 коп, про ковбасу по 2-20, про молоко по 24 коп/л, тому й продаються по своїй наївності за кг цукру та гречки. Але молодь яка має в першу чергу думати про своє майбутнє.... Чому молодь стала пофігістами? Чому не думає про себе? Треба в першу чергу робити так, щоб явка молоді на виборах була 100%, а бабочок, котрим за 75 - заборонити голосувати, хоча моя мама голосує за майбутнє молоді, бо я їй весь час пояснюю все. А після того, як я їй показала фільм Україна кримінальна, вона ще й бабкам стала розповідати про тих, хто нині є у владі.

          529.01.12, 09:46

          Ага, поки мудрі розмірковують, немудрі розмножуються.

            анонім

            629.01.12, 10:45

            Пенсионерам я бы посоветовал бы брать эти пайки, а вот голосовать именно против этих взяткодателей.

              729.01.12, 11:05Відповідь на 4 від Гість: Лютый Гриня

              Ковбаси по 2-20 не було, була ковбаса по 2,10 і по 1,70 - абсолютно неймовірний продукт. А по 2,70 вже можна було до рота покласти, але її більшість вважала дорогою. Моя бабуся труїла мене тою, що по 2:10.
              Треба, щоб свідомі бабушки забирали їхні подачки, а портрети спалювали. Казав колись Ющенко: беріть, то ваше - вони у вас то вкрали.

                Гість: Лютый Гриня

                829.01.12, 11:37Відповідь на 7 від dytyna

                Я вдячна Вам , що ви мене поправили, але кажу вам, ковбаса була по 2-20 (докторская), по 2-80 була любительская, по 3-10 столичная.А по 1-70 була теж(печёночная) Судячи з вашого віку, ви можете цього і не пам'ятати...

                  929.01.12, 12:25

                  Так берите все что дают,-это и есть украденные ваши же деньги.А вот голосуйте по душе!!!

                    1029.01.12, 12:34Відповідь на 8 від Гість: Лютый Гриня

                    Пам’ятаю прекрасно. Ходила самостійно в магазини років від 5, ще до школи. А ці, отруйні, ковбаси купувала мені бабуся на радощах, коли діставала мене собі в гості. Щиро хотячи пригостити внучку. Потім вони з мене назад вилазили і мене сварили, що я їла щось з "бабусиних рук". "Столична" у нас, видно, не продавалася. Батько доволі скоро переорієнтував всіх на нормальні (домашні) харчі (купувалися або на базарі, або в найближчих селах).

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна