хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Пастка для отаманів

Після того, як зазнав поразки рейд Тютюнника, повстанський рух в Україні не зник зовсім. Особливо неспокійно було на півдні Київської губернії та поблизу Чигирина, у районі, що отримав назву «Холодний Яр», — базі українського повстанства. Усі операції силами військовиків успіху не мали. Тоді українське ЧК вирішило застосувати метод, апробований зовнішньополітичною розвідкою. 80 років тому, 1922 року, чекісти розпочали операцію проти повстанської республіки. Пролог

Усе розпочалося 27 вересня 1920 року, коли Головний отаман діючої армії УНР Симон Петлюра підписав наказ № 055, яким набувало чинності «Положення про проведення на Правобережній Україні повстання проти більшовицької армії та влади». Положення це розробив генерал-хорунжий Володимир Сінклер, що обіймав тоді посаду начальника Генерального штабу армії УНР.

Для проведення повстання всю територію України розділили на десять повстанських районів: п’ять — на півночі, п’ять — на півдні. Кожен район поділили на курені, а курені — на сотні. Загальне керівництво районами здійснював генштаб. План, викладений у «Положенні...», регламентував призначення, платню командирам, забезпечення зброєю, одягом і боєприпасами, зв’язок, агітацію, організацію розвідки й контррозвідки, перехід кордону з боку Польщі та Румунії. Загальні витрати на підготовку й реалізацію повстання оцінювалися в 51 млн. гривень та 15 тисяч румунських левів.

15

Коментарі

Гість: kiralex

120.07.11, 13:35

"...розстріляли як ворогів народу: їх знищила система, якій вони так вірно служили." родя-светофор, нечвоглодины! Этот колокол и по вам звонит

    220.07.11, 13:39Відповідь на 1 від Гість: kiralex

    "...розстріляли як ворогів народу: їх знищила система, якій вони так вірно служили." родя-светофор, нечвоглодины! Этот колокол и по вам звонитвони цих статей ніколи не читали і не прочитають.
    Але від нас залежить, щоб вони отримали своє якомога скоріше

      320.07.11, 14:00

      Так,вистачало повстанців,що вміли стріляти.Адже це переважно ті,хто повернувся з фронтів Першої світової. Але злочинна інфантильна дурість Винниченка і Ко завадила організувати з цих досвідчених бійців боєздатну армію,а більшу частину занести до реєстру за місцем проживання з метою швидкої мобілізації. В результаті більшість повстанських загонів були поодинці знищені
      Замість військових округів - партизанські загони.Замість державного механізму оборони - масова мужність окремих загонів. Це ще раз змушує пильніше придивлятись до сьогоднішніх політиків і не допускати до влади скомпрометованих пустозвонів. Вони не здатні діяти розумно. І не здатні перемагати.Бо не вчаться на прикладі нерівної боротьби з професійними жорстокими органами ЧК-ОГПУ,де були задіяні кращі специ царської охранки.

        420.07.11, 14:11

        Трагічна боротьба

          520.07.11, 14:22Відповідь на 3 від Росомон

            620.07.11, 14:33Відповідь на 5 від Fred Perry

            Дякую. Між тим Вам добре відомо,що є такі патріоти,які ладні виправдати будь-яку антидержавну дурість власних кумирів. Там хоч кола на голові теши - не доходить, що управлінська недолугість,що призводить до поразок.і є головним ворогом держави українського народу. Патріотизм - не індульгенція на бездарність,а фундамент для будівництва сильної успішної держави.

              720.07.11, 16:24Відповідь на 6 від Росомон

              Дійсно. З Грушевського такий собі історик, а державник А за Винниченка з його комплексом меншовартості, то взагалі мовчу

                820.07.11, 19:11Відповідь на 3 від Росомон

                Але злочинна інфантильна дурість Винниченка завадила організувати з цих досвідчених бійців боєздатну армію,А чи стояло таке завдання перед ним?! Маю великі сумніви.
                І не здатні перемагати.Бо не вчаться на прикладі нерівної боротьби з професійними жорстокими органами ЧК-ОГПУ,де були задіяні кращі специ царської охранки
                З цим можна посперачатися. Не була на стільки вже й професійною ЧК-ОГПУ, швидше дисциплінованною страхом смерті. Отамнські загони мали в своєму складі багато професійних військових офіцерів та фронтовиків, яким не займати було досвіду.
                А перемоги не відбулося тільки через невміння, а швидше небажання, об'єднати та скоординувати план своїх дій.
                Історія повторилася і знову поразка не через невміння об'єднуватися, а через небажання.

                  920.07.11, 20:12Відповідь на 8 від helsan

                  1. Будь-хто з політиків,що претендує на те, аби стати на чолі держави, має усвідомлювати,шо безпека держави є одним з головних завдань. І боєздатна армія - одна з основ безпеки. Винниченко ж свідомо через незрозумілу інфантильність зробив все від нього залежне, аби пропозиції патріотичних військових фахівців, що стали на бік українського народу, були проігноровані. Він заявляв про повне взаєморозумня з більшовицьким урядом Росії. І до кінця вірив про ненапад з їхнього боку. Щодо ЧК-ОГПУ. Вказані операції *Трест* та *Синдикат* були розроблені та реалізовані Артузовим на основі консультацій досвідченого генерала жандармерії Джунковського. Саме на основі передачі досвіду роботи проти революціонерів за допомогою створення легендованих організацій більшовики змогли швидко ліквідувати підпілля.

                    1020.07.11, 20:32Відповідь на 9 від Росомон

                    Будь-хто з політиків,що претендує на те, аби стати на чолі держави, має усвідомлювати,шо безпека держави є одним з головних завдань. І боєздатна армія - одна з основ безпеки. Винниченко ж свідомо через незрозумілу інфантильність зробив все від нього залежне, аби пропозиції патріотичних військових фахівців, що стали на бік українського народу, були проігноровані.Давайте тепер мрійливо скажемо - Винниченко подбав про безпеку країни і створив діючу Армію. Без сумнівів, в такому варіанті УНР вистояла би. Про підпілля тоді і мови не було б.
                    Ось про цей я й сказав в дописі - на мое переконанння не ставив перед собою таке завданння Винниченко, не хотів він мати Армію УНР і тому всі пропозиціїї військових залишились пропозиціями.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна