хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Гра в наперстки чи об’єднання громад?

Гра в наперстки чи об’єднання громад?
Аналізуючи Закон України «Про добровільне об’єднання громад», складається враження, що наші законотворці грають з народом в наперстки.
Згадаймо психологію учасників гри в наперстки. Наперсточник закликає взяти участь в простій грі. Всього лише потрібно вгадати під яким наперстком сховано кульку. Здавалося б все просто. Уважно дивишся, як переміщуються на дошці ці наперстки і вказуєш на той наперсток, де повинна бути кулька. От тільки фокус полягає в тому, що в результаті, який би наперсток не вибрав учасник гри, не буде кульки під жодним наперстком, завдяки спритності рук гравця. Так і з законом про так зване «добровільне» об’єднання громад. Законотворці наполягають, що цей закон передбачає децентралізацію влади і покращить надання послуг громадянам. За приклад беруть позитивний досвід Польщі.
Що ж насправді приховується за цим законом? Перші чотири статті цього закону не викликають жодних заперечень, оскільки вони регламентують відносини і принцип добровільного об’єднання громад, а також дають визначення терміну територіальних громад. Відповідно до ст.140 Конституції України Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
Але вже в статті 5 цього Закону з’являється термін сільська, селищна, міська рада, яка приймає безпосередню участь у формуванні нового органу об’єднаної територіальної громади. Що викликає здивування.
Оскільки сільські, селищні, міські ради повинні були б утворені саме територіальною громадою, та повинні бути наділеними повноваженнями управляти майном територіальних громад. Так склалося, що на сьогодні жоден орган місцевого самоврядування не утворений відповідно до Конституції і законів України. Відсутні будь-які протоколи загальних зборів про утворення рад усіх рівнів, а також делегування їм повноважень. Але, всупереч вимогам Конституції України, на сьогоднішній день сільські, селищні, міські ради вже виконують функції представницьких органів сіл, селищ. І тоді постає питання: «Так що ж мають об’єднати цим законом - територіальні громади, чи їх представницькі органи - ради?»
Йдемо далі. Яким чином буде забезпечене пряме народовладдя, що передбачене ст.5, 140-143 Конституції України, в питанні управління майном територіальної громади? Цим Законом не передбачено прийняття рішення, важливого для територіальної громади, загальними зборами. Усі повноваження передаються виконавчим органам.
А хто ж саме буде делегований для забезпечення виконання певних потреб жителів сіл, селищ, міста? В ч.3 прикінцевих положень цього Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме до ст.141 - внести новий термін «Староста», який буде представляти інтереси села, селища у виконавчих органах відповідної ради.
Тобто, термін «територіальна громада», в розумінні Конституції України, зникає. Замість цього з’являється виконавчий орган – рада і територіальна одиниця. Яким чином буде в подальшому реалізоване право територіальної громади (жителів територіально-адміністративної одиниці) здійснювати пряме народовладдя в управлінні спільною власністю? Законом не передбачено. Також не передбачено Законом дострокове припинення повноважень відповідних органів місцевого самоврядування у випадку не ефективного управління спільною власністю громади. Таким чином спостерігається звуження прав окремих громадян у прийнятті спільного рішення щодо управління і вирішення нагальних питань громади. Оскільки їх участь обмежується тільки правом прийти один раз на п’ять років на відповідну виборчу дільницю і обрати того, або іншого управлінця.
От в результаті і маємо – яким би чином не були об’єднані громади, а в результаті громадяни в будь-якому випадку позбавляються права управляти спільним майном і приймати безпосередню участь у вирішенні питань громади.
3

Коментарі

115.06.15, 06:43

История любым полна коварством,
однако непонятно, отчего
разбой когда творится государством -
меняется название его?(гарик)

    215.06.15, 15:26Відповідь на 1 від Shnec

    https://www.youtube.com/watch?v=bDah64G-eI4&feature=youtu.be

      315.06.15, 17:55Відповідь на 2 від ЯКриворожанка

      https://www.youtube.com/watch?v=bDah64G-eI4&feature=youtu.be
      НЕ В СИЛАХ ЖИТЬ Я КОЛЛЕКТИВНО:
      ПО ВОЛЕ ТЯГОСТНОГО РОКА
      МНЕ С ИДИОТАМИ - ПРОТИВНО,
      А СРЕДИ УМНЫХ - ОДИНОКО.

        415.06.15, 18:52Відповідь на 3 від Shnec

        Аннушка масло уже разлила...

          515.06.15, 22:26Відповідь на 4 від ЯКриворожанка

          Аннушка масло уже разлила...Це не міняє суті, нас мають жорстокіше з кожною новою владою...

            69.03.17, 10:11

            чуш це все - громади

              79.03.17, 10:19Відповідь на 6 від ЛУКАВИЙ

              Це Ви прогулялися до мене в гості, щоб зрозуміти, чим я дихаю? То що, дозволити Вам і далі мене моніторити, чи забанити?

                89.03.17, 10:25Відповідь на 7 від ЯКриворожанка

                Це Ви прогулялися до мене в гості, щоб зрозуміти, чим я дихаю? То що, дозволити Вам і далі мене моніторити, чи забанити?чого прогулявся? подивився. що не можна? а за що забанити? рішайте самі але скажіть за що. обвинувачення повинно бути обгрунтованим і мотивованим
                а іще я не погоджуюсь з тим обєднанням яке нам втюхують. чи в нас не свобода слова і думки? Ви ж на цьому акцентували увагу а я погодився

                  99.03.17, 10:37Відповідь на 8 від ЛУКАВИЙ

                  Ну, це дійсно розмова вже починає набирати смислового значення. Вітаю.