хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Масштабні спекуляції на валютному ринку обвалили гривню


Андрій Новак: Гривню обвалила не війна, а масштабні спекуляції на валютному ринку.


Гривня продовжує встановлювати сумні «рекорди».  Вперше в своїй історії наша валюта за офіційним курсом впала до 15,77 грн/$. «А що ви хочете?  У країні війна», – скаже рядовий українець. «Звісно, війна.  А ще й рубль впав, на його тлі гривні складно вистояти», – додасть влада. Однак економічні експерти з такою позицією не погоджуються.

Про причини, які призвели до різкого падіння гривні й про наслідки таких «викрутасів» національної валюти для українців кореспондентові Galnet розповів кандидат економічних наук Андрій Новак.
 
– На валютному ринку України відбуваються масштабні спекуляції. Тепер не лише війною, а й девальвацією рубля будуть пояснювати об’єктивність девальвації гривні, хоча для девальвації гривні зараз немає жодних економічних підстав. У цьому році ми маємо вперше за останні п’ять років позитивне торговельне сальдо – плюс мільярд доларів. Щоправда, це не тому, що ми щось геніальне зробили в економіці, а тому що ми різко скоротили імпорт російських енергоносіїв, через що зараз у нас експортно-імпортне сальдо вийшло на плюс мільярд доларів. Крім цього, за останні 9 місяців Україна з різних джерел отримала близько 9 мільярдів доларів зовнішніх валютних вливань – від Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського банку й урядів багатьох країн.

Тобто ми маємо величезний валютний притік в країні, і це мало би нам давати як мінімум, стабільну гривню або навіть її незначне зміцнення. Однак у той же час відбувається девальвація. І пояснення тільки одне – масштабна валютна спекуляція, яка з початку року проводилась на темі Майдану, а потім війни. А зараз до цих пояснень додасться ще й девальвація рубля, що нібито ми залежні від рубля та від російської економіки, і якщо рубль валиться, то валитись і гривня. Хоча це брехня.

– Гривня могла девальвувати через війну до 9-10 грн/$, враховуючи, що Україна не була фінансово залишена наодинці зі своїми проблемами, а отримувала величезну допомогу. Тож все, що відрізняється від 10 грн/$, – це вже масштабні валютні спекуляції. Банкіри та крупний бізнес заробляють на курсі.
 
– За курс відповідають рівно 50 на 50  уряд і Національний банк. Уряд формує зовнішньоекономічну політику, наслідком якої є експортно-імпортне сальдо. Також уряд формує і боргову політику, тобто стан державного боргу.  Натомість Національний банк формує грошово-кредитну політику та є єдиним органом, який регулює банківську систему. Тому відповідальні за курс рівно і Нацбанк, і уряд. Відтак зараз і керівництво уряду, і керівництво НБУ відповідальні за таку девальвацію гривні.

– Найбільше страждатимуть ті, у кого найнижчій рівень доходів. А найнижчий рівень доходів у пенсіонерів, яких у нас близько чверті населення. Тому як мінімум чверть українців опускається нижче прожитого мінімуму. Пенсії ніхто не піднімає, а ціни зросли  на третину, як мінімум.

– Можна очікувати на акції протесту.  Відповідно до ситуації, вони обов’язково відбудуться. Питання тільки, у яких масштабах, з якою глибиною і коли за часом. Тобто, скільки тижнів чи місяців українці ще готові терпіти знущання над собою. Тому не питання, чи це відбудеться. Ясно, що це відбудеться, бо людей заганяють у глухий кут, звідки тільки один вихід – іти в суспільний контрнаступ проти такої неефективної політики влади.

     Ірина Рєвунова
7

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

123.12.14, 00:22

Это не спекуляции, а грабежи

    223.12.14, 14:53

    Пенсионеры молчат,вот так молча и вымрут Казалось бы был прецедент Майдан,нечего бояться,вставайте.Ан нет,страх всё равно берёт верх( или пофигизм).Почему так,не знаю.Опять терпим,терпим...

      323.12.14, 17:09Відповідь на 2 від Одесситка54

      Пенсионеры молчат,вот так молча и вымрут Казалось бы был прецедент Майдан,нечего бояться,вставайте.Ан нет,страх всё равно берёт верх( или пофигизм).Почему так,не знаю.Опять терпим,терпим...Діло не у пенсіонерах. Послухайте виступ розумних депутатів у ВР і ви зрозумієте, що
      наслідки кризи Яйценюк і Пецюня перекладають на бідних, і не зачіпають богатих. Особливо бережуть корупційні схеми, обкрадаючи народну казну.
      Причина протесту є у всього народу.

        анонім

        423.12.14, 17:51

          523.12.14, 17:53Відповідь на 3 від utenok12

          То,что перекладывают на бедных,знаю не по наслышке.Пенсию не подняли даже на 1грн.Но должен же быть какой-то выход для разрушения этих схем.Все знают,что они существуют,но почему не могут подобраться к ним?Или все так замазаны,что никто никого не тронет?выходит нет света в конце туннеля

            623.12.14, 18:41Відповідь на 5 від Одесситка54

            То,что перекладывают на бедных,знаю не по наслышке.Пенсию не подняли даже на 1грн.Но должен же быть какой-то выход для разрушения этих схем.Все знают,что они существуют,но почему не могут подобраться к ним?Или все так замазаны,что никто никого не тронет?выходит нет света в конце туннеляПрочитайте цю нотатку. http://blog.i.ua/community/3252/1611290/