хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Брест. 1939.Парад радянських і німецьких військ

Продовження попереднього блогу.Початок тут.
У той самий час, коли поляки йшли з фортеці, в Кремль був викликаний посол Польщі Вацлав Гжибовський.
Заступник наркома закордонних справ СРСР Володимир Потьомкін зачитав йому ноту, підписану Сталіним: «Польсько-німецька війна виявила внутрішню неспроможність Польської держави. Варшава як столиця Польщі не існує більше. Польський уряд розпався і не проявляє ознак життя. Це означає, що польська держава та уряд фактично перестали існувати. Тим самим припинили свою дію договори, підписані між СРСР і Польщею. Надана самій собі і залишена без керівництва, Польща перетворилася на зручне поле для всіляких випадковостей і несподіванок, що можуть створити загрозу для СРСР ». «Польща ніколи не перестане існувати!» - відповів посол і відмовився прийняти ноту. Потьомкін спробував вручити ноту прямо в руки, але Гжибовський кинув її на стіл і ще раз повторив: «Ніколи!» І вийшов з кабінету, грюкнувши дверима. Коли він під'їхав до будівлі посольства, його чекав кур'єр з Наркомінсправ - з нотою в руках. Але і там вручити ноту не вдалося. Тоді її просто відправили до посольства поштою.
У ту ж ніч і в той же час, коли  Потьомкін читав польському послові ноту Сталіна, в Кремль був викликаний і німецький посол граф фон Шуленбург. Його, на відміну від польського дипломата, приймали як дорогого гостя: не замнаркома з сухим читанням ноти, а Сталін, Молотов і Ворошилов з хорошими новинами. Після дружніх рукостискань фон Шуленбургу сказали, що саме сьогодні з світанком Червона армія перейде радянсько-польський кордон по всій довжині - від Полоцька до Кам'янця-Подільського. Посла попросили передати в Берлін дружнє прохання про те, щоб німецькі літаки не залітали на схід лінії Білосток - Брест - Львів. Посол пообіцяв, що ніяких неприємних сюрпризів у вигляді баражуюючих літаків на шляху радянських військ не буде.
А вранці «Правда» та «Известия» вийшли з текстом радянсько-німецького комюніке на перших шпальтах:«Щоб уникнути всякого роду необгрунтованих чуток щодо завдань радянських і німецьких військ, що діють в Польщі, уряд СРСР і уряд Німеччини заявляють, що дії цих військ не переслідують якої-небудь мети, що йде врозріз з інтересами Німеччини або Радянського Союзу і суперечить духу і букві пакту про ненапад, укладеного між Німеччиною і СРСР. Завдання цих військ, навпаки, полягає в тому, щоб відновити в Польщі порядок і спокій, порушені розпадом польської держави, і допомогти населенню Польщі перевлаштувати умови свого державного існування ».(Який цинізм!)  Так Радянський Союз розірвав підписаний ще в 1932 році радянський-польський договір про ненапад. Згідно з цією угодою заборонялися допомога і будь-яке сприяння Радянського Союзу державі, яка нападе на Польщу, і навпаки. Але що там виконання міжнародного договору, якщо мова йде про поділ територій! Радянсько-польський договір про ненапад був забутий в той же момент, коли Німеччина запропонувала просто поділити Польщу і назавжди стати добрими сусідами.До речі, Радянський Союз порушив договір з Польщею про ненапад ще до його одностороннього розриву - до 17 вересня, коли послу зачитали радянську ноту. Через тиждень після нападу Німеччини на Польщу, 8 вересня, посла Гжибовського запросив Молотов і сказав, що відтепер транзит військових матеріалів до Польщі через територію СРСР заборонений.(І це для держави,яка перебувала в стані війни!) А з першого ж дня війни Радянський Союз люб'язно надав Німеччині мінську радіостанцію, щоб німецькі війська могли використовувати її як радіомаяк для наведення літаків, бомбардуючих Польщу. За цю дружню послугу Герінг особисто подякував наркома оборони Клима Ворошилова. А коли з Польщею було покінчено, прислав йому в подарунок літак.
А що ж там у Бресті?У Бресті Гудеріан дізнався нарешті рішення дипломатів - Брест має відійти радянській стороні.Разом з 7000 полонених.21 вересня 1939 питання передачі міста обговорили з німецькою стороною прибулі в штаб корпусу Гудеріана представники танкової бригади Кривошеїна капітан Губанов і комісар батальйону Панов, була досягнута домовленість щодо дій наступного дня.

"1. Німецькі підрозділи залишають Брест-Литовськ до 14.00 22 вересня. Детальний розклад:

8.00 - прибуття радянського батальйону з метою прийняття фортеці і нерухомості м. Брест-Литовська.

10.00 - зустріч змішаної комісії: з радянського боку - капітан Губанов, батальйонний комісар Панов, з німецької сторони - комендант міста підполковник Холм, перекладач підполковник Соммер.

14.00 - початок спільного параду німецьких і радянських підрозділів. Під час зміни прапора оркестри грають гімни обох держав.

2. Нездатні до евакуації поранені німецькі солдати залишаються під опікою Червоної армії і по одужанні будуть відправлені в свої підрозділи ... "- і т. д., всього 10 пунктів.
Згідно військовому щоденнику 19-го корпусу вермахту, о 8.00 22 вересня з Бреста відбуло німецьке командування. Для урочистої передачі міста залишилися командир корпусу генерал Гудеріан, начальник штабу, ад'ютант і кілька штабних офіцерів.

21 вересня в 9.00 Брест покинули останні підрозділи 3-ї танкової дивізії, слідом рушила колона підрозділів 20-ї піхотної моторизованої дивізії.

В 11.15 того ж 21 вересня прибув комбриг Кривошеїн ("... танкіст, який володів французькою мовою, - напише у спогадах Гудеріан, - тому я зміг легко з ним порозумітися. Всі питання, що залишилися невирішеними у положеннях Міністерства закордонних справ, були задовільно для обох сторін дозволені безпосередньо з росіянами ... "), його прийняли командир і начальник штабу німецького корпусу.

Гудеріан обмовив пункт, що вони з Кривошеїним будуть разом стояти на трибуні і вітати  частини що проходять . Після закінчення бесіди генерал запросив гостя пообідати, обидва виголосили тости.
22 вересня парад відкрили німецькі підрозділи - два дивізіони артилерії, посилений полк 20-ї моторизованої дивізії і в якості замикаючого розвідувальний батальйон. Коли останній німецький транспорт проїхав перед трибуною, настав час промов. Генерал Гудеріан оголосив про передачу радянській стороні "російської фортеці Брест". О 16.45 під звуки державного гімну Німеччини був спущений німецький прапор. Потім промову виголосив комбриг. Оркестр, в ролі якого виступав навчений грі на духових інструментах взвод регулювальників, заграв радянський гімн, і на тому ж флагштоку було піднято червоний прапор.
На цьому парад завершився. Попрощавшись з радянськими офіцерами, командир корпусу генерал Гудеріан і начальник штабу відбули на захід. Для врегулювання деталей в Бресті залишилися склавший повноваження німецький комендант міста і перекладач.
У той же день комбриг Кривошеїн видав наказ про "необхідність дотримуватися в місті революційний порядок". Обов'язки коменданта гарнізону були покладені на старшого лейтенанта Г.Бойко.
У день цього параду ще не впала Варшава. Ще залишалися польські оборонці в Брестській твердині.Але долю польської держави після сталінського ножа в її спину вже було вирішено.Ну і на останок декілька красномовних світлин і відеоролик.

Німці очікують радянські війська на в*їзді в Брест.Надпис на плакаті:"Привіт визволителям від панського гніту".

Урочистий в*їзд радянських військ у супроводі німецького духового оркестру.

Віддаємо честь нацистському прапору.

Командири напевно анекдоти розповідають одне одному.Французькою мовою.

Настрій командирів передається і солдатам.

Живописна наглядна агітація на вулицях міста.


31

Коментарі

123.09.12, 21:00

Але треба було "приурочити" замітку до якогось комуняцького свята

    223.09.12, 21:15Відповідь на 1 від severun38

    Так 17 ж вересня.У нас на Західній Україні і в Білорусі свято возз*єднання було. Ну я і написав про возз*днання.

      323.09.12, 21:21Відповідь на 2 від uraha

      Остання світлина - це ж просто емблема свята.

        423.09.12, 21:21Відповідь на 1 від severun38

        Але треба було "приурочити" замітку до якогось комуняцького святадо 9 травня...

          523.09.12, 21:22Відповідь на 2 від uraha

          Так 17 ж вересня.У нас на Західній Україні і в Білорусі свято возз*єднання було. Ну я і написав про возз*днання.Тьху ти! Точно! Я вже і забув геть чисто!. І вулиця 17 го вересня була мабуть у кожному місті

            623.09.12, 21:23Відповідь на 4 від Francisk02

            До 9 травня довго, книжку написати можна

              723.09.12, 21:27Відповідь на 6 від severun38

              До 9 травня довго, книжку написати можна ну то до"вялікава актября"

                823.09.12, 21:28Відповідь на 7 від Francisk02

                17 вересня.Теж забув?

                  923.09.12, 21:30

                  Точно.А я і не помітив.

                    1023.09.12, 21:32Відповідь на 8 від uraha

                    17 вересня.Теж забув? а це що за празднікь?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна