хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Незручний подвиг української молоді.

 Юрій Шевчук ,  Центр розвитку патріотичних програм. В історії Другої світової війни вистачало героїв і подвигів. Попри те залишається поза широкою увагою громадськості унікальна за своєю ефективністю діяльність молодіжного підпілля смт Ворзель,що поблизу Києва.

   ...У вересні 1943 року на полі між селами Михайлівною – Рубежівкою і Кичеєвим , на очах у кількох десятків селян,  «гітлерівські козаки», як їх називали, із підрозділів «Русской освободительной армии» (РОА)  генерала Власова, за допомогою шашок(різновид шаблі) по звірячому закатували підпільниць – матір та доньку Білостоцьких . Серед очевидців жахливої трагедії були двоє партизанських зв’язкових – В.Камінська та 12 – річна Валя Філіповська. Після звістки про катування та публічну страту підпільників Віктор Нацевич реорганізував молодіжне підпілля в бойову групу. За одну добу ( !)  група у складі 12 чоловік добре озброїлась та підготувалась. Фашистське командування на початку листопада наказало провести «зачистку» кількох сіл від жителів. За свідченнями очевидців, у Ворзелі окупанти облили гасом будинки та дерева для подальшого спалення. Про долю жителів можна лише гадати. Після «акції» на територію мали ввійти додаткові підрозділи вермахту для посилення оборони від радянських військ, що наступали.   Вдосвіта  5  листопада з метою допомогти фашистському гарнізону Ворзеля  у проведенні «зачистки»  з Михайлівки-Рубежівки вирушив  загін карателів  із 200 власівців. З кожним кроком підкованих чобіт наближалася чергова трагедія війни для українських міст і селищ. Та ворог не дійшов . Смт Кичеєве має ввійти до переліку місць бойової звитяги  в історії України. Саме тут, на околиці лісу два десятки українських юнаків віком від 13 до 19  років на чолі з  15 – річним(!) командиром Віктором Нацевичем  дали бій ворогу , що мав десятиразову (!) перевагу. Та який бій –  блискуче спланований та проведений юним генієм війни із застосуванням кількох кулеметів, а також гвинтівок і гранат.  Результат неймовірний – взвод  безвусих  юнаків  без втрат  і навіть поранених  повністю знищив ворожий загін у кількості 2 військових рот. Семеро карателів взято в полон та переведені через лінію фронту. Ефект від успішного бою значно посилився. Німецько - фашистський гарнізон Ворзеля розбудили кулеметними чергами Кичеєвського бою. Гітлерівці спросоння вирішили що це наступають радянські війська і панічно кинулись тікати з Ворзеля та прилеглих сіл на захід. Наступного дня, 6 листопада 1943 р.  вже вільна від ворога територія  з кількох населених пунктів була зайнята  частинами Радянської армії без жодного пострілу і, відповідно, без вбитих та поранених бійців.  Після визволення Приірпіння на основі бойової молодіжної підпільної групи сформовано Ворзельський винищувальний загін. Командир – Віктор Нацевич . Завдання – боротьба з диверсантами, дезертирами, коректувальниками ворожої авіації та артилерії, бандитами. До кінця війни – чотири десятки  знешкоджених ворожих елементів.   

  Діяльність молодіжної бойової групи Нацевича  не стала відомою в часи СРСР. Причина - *не ті карателі*. Компартія не хотіла розголосу про звірства РОА проти народу і причини

   Від автора блогу.   На жаль, цей подвиг виявився зайвим і для команди *найпатріотичнішого Президента*. З літа 2008р дослідники подвигу молоді та фахівці з патріотичного виховання неодноразово звертались до найвищих посадовців держави з пропозиціями про необхідність поширення інформації про подвиг молоді в першу чергу серед їх сучасних ровесників та військовослужбовців України. Але тоді українські перемоги владу цікавили значно менше, ніж поразки. Адже ні *місця трагедії, ні могилок аби поплакати над лихою долею українців*... А тут молодь, що не просто не загинула, а провела одну з найуспішніших операцій в історії підпілля і партизанського руху в світовій історії. Це наші *300 спартанців*, про яких мали знімати фільми та серіали. Ось ядро молодіжної бойової групи ворзельського підпілля : *комісар*від дорослого підпілля* смт Ворзель - Єзерський І.Л.  Молодь - командир Віктор Нацевич. Далі - Копачевський Е.І., Педяш В.Є., Целуйко П.А., Зубко О.С., брати Терехови ЮЮ. . та В.Ю., Горак В.В., Головашкін В.В., Левандовський І.І., Рябко М.К.   Перед боєм поблизу Кичеєва до них долучилось близько десятка молодих українців з навколишніх сіл. Вічна слава переможцям !

23

Коментарі

17.11.11, 23:00

Слава героям!
ось одна людина поділилася "цікавим": http://blog.i.ua/community/2399/480557/ як вважаєте? що з такими "патріотами" робити???

    27.11.11, 23:22Відповідь на 1 від Пробіотик

    як вважаєте? що з такими "патріотами" робити???В лісок, під Кичеєве... Для ПОВНОЇ реконструкції - ще й прапор, знаки та шеврони РОА начепити http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D1%96%D1%8F
    http://velesova-sloboda.org/rhall/schreiner-rokovoj-1945-god.html
    http://jakovkin.livejournal.com/66691.html

      37.11.11, 23:30Відповідь на 2 від Росомон

      таких писак тисячі але...
      в тому то й річ, що там - хоч бийте в бубен та воскрешайте Сталіна...навіщо нам шакали тут? проблема завжди зсередини, а не зовні. це прекрасно знають спонсори таких рухів на нашій землі. в першу чергу треба очистити рідну землю

        47.11.11, 23:36Відповідь на 2 від Росомон

        купа посилань відповідав на перше. потім подивився інші.

          57.11.11, 23:52Відповідь на 3 від Пробіотик

          в першу чергу треба очистити рідну землю[/cit
          Так про те ж і мова... Невже думаєте, отому одороблу - Головнокомандувачу і *прочая, прочая* (2005-10рр) не вказували на необхідність розумних, рішучих і послідовних дій проти хоча б тих, хто підставлявся під закон, як *вєрніє*. Та ще пропонували систему заходів з інформаційної безпеки (в межах можливого і доступного). Але ВОНО лише тринділо по телебаченню. І руйнувало спочатку РНБО, а потім і С..

            Гість: Nairia

            68.11.11, 00:09

            Замечательная статья! О таких подвигах должны рассказывать по ТВ, а не показывать нам новоиспеченных бездарных "политических звезд".

              78.11.11, 00:42Відповідь на 6 від Гість: Nairia

              Замечательная статья! О таких подвигах должны рассказывать по ТВ, а не показывать нам новоиспеченных бездарных "политических звезд".Ми змогли проштовхнути на Перший національний взимку 2009 розповідь на 20 хвилин (читав Микола Вересень) та ще в *Газеті по-київськи* і *...по-українськи*. Але в останній спочатку додали багато другорядних деталей, потім провели значне скорочення. Та так, що випало багато основного. Залишились розповіді про табуретки, сімейний склад Віктора до війни та інше. Про сам бій - півтора рядки (з помилками). А про інші бойові дії Нацевича в 1941-44рр - про що особисто розповідав протягом години - взагалі майже нічого. А він же в серпні 1941 сам(в 13років) підірвав залізничний міст та колію.Організував успішні напади на склади зі зброєю,вибухівкою і депо.

                Гість: Nairia

                88.11.11, 00:51Відповідь на 7 від Росомон

                Во времена совка народ воспитывали на подобном патриотизме. С раннего детства читали о подобных военных непридуманных подвигах. Это очень положительный момент! Но тот патриотизм подразумевал любовь к СССРу, сейчас нашему руководству не нужен народный патриотизм и любовь к своей стране, иначе, как же они России продаваться продолжат?

                  98.11.11, 01:02Відповідь на 8 від Гість: Nairia

                  Во времена совка народ воспитывали на подобном патриотизме....сейчас нашему руководству не нужен народный патриотизм и любовь к своей стране, иначе, как же они России продаваться продолжат?1. Не лише в совку(хоч у нас одна з провідних шкіл України була в цьому питанні). Я вивчав як ведуть ідеологічну роботу в провідних державах.
                  2. Проблема не лише в сьогоднішній владі. Цей подвиг ЧОМУСЬ не захотіли розкручувати на державному рівні з літа 2008р. Тож довелось допомагати дослідникам власними силами. А взагалі за рік - до літа 2009 - мали створити серіал для державного ТБ. Але якщо вже Дитячу лікарню майбутнього *про...балакали*. Це ж не маєток в Старих Безрадичах...

                    108.11.11, 10:00

                    Слава Героям

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна