хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Пробка має виняткові властивості...

 





Пробка, а якщо бути точними, кора коркового дуба має виняткові властивості. У кори коркового дуба унікальна стільникова структура, що складається з крихітних клітин. Це дивовижний матеріал, властивості якого не можуть досягти або перевершити сучасні технології. Корковий дуб росте в Західному Середземномор'ї. Найбільшими постачальниками пробки є Португалія та Іспанія.Властивості пробки виникають з її структури та хімічного складу надзвичайно міцних і гнучких клітинних мембран, які характеризуються вологостійкістю і повітронепроникністю. Пробка видобувається без завдання шкоди дереву.Дерева відновлюють свою кору всього за кілька років, тому втрата для них не є критичною. В середньому за 150 років життя дерева кору знімають близько 11 разів.
Важливо відзначити, що зняття кори відбувається без участі технічних засобів, її знімають голими руками та в правильні моменти - коли дерево вже збиралося її скидати з себе. Тому можна говорити, що пробка - це екологічний матеріал.В електронний мікроскоп можна побачити, що кожна клітина має форму 14-стороннього багатогранника-стільника, а внутрішній простір клітини повністю заповнений газовою сумішшю.
Оскільки приблизно 89% тканини кори складається з газової речовини, щільність пробки надзвичайно низька, близько 0,12 - 0,20, що свідчить про величезну диспропорцію між обсягом і вагою матеріалу.
Саме завдяки стільниковій структурі коркове покриття має об'ємну пам'ять - здатність повертати свою форму після завершення фізичного впливу на поверхню коркового покриття.



8

Коментарі

113.08.22, 11:14

    213.08.22, 11:25Відповідь на 1 від GalinaKiev

      Гість: _Сонечко_

      313.08.22, 14:54

      дивовижно... спочатку я одразу подумала, чи не шкодить це дереву.. а потім прочитала, що не шкодить.... хоча те, що я бачу на фото, викликає сумніви... навіть якщо дерево саме "скидає" свою кору... чи відбувається це так "глибоко", як ми бачимо на фото???
      у мене була улюблена берізка.. моє деревце, повз яке я часто ходила, коли йшла додому... інколи, зупинялася біля нього і торкалася рукою кори.... ніби гладила. одного разу берізка "подарувала" мені у відповідь на мій дотик шматочок кори......))) він відпав і залишився у мене в долоні... я принесла його додому і він досі у мене зберігається.
      а деревця, на жаль, вже нема.... його спиляли........

        413.08.22, 16:30Відповідь на 3 від Гість: _Сонечко_

        Думаю, дереву не шкодить, тим більше, що воно саме скидає кору,якщо її не зібрати...

          513.08.22, 19:02

          Дуже цікавий факт по поводу космічної капсули!

            613.08.22, 21:59Відповідь на 5 від Влад Ли

            Дуже цікавий факт по поводу космічної капсули!

              714.08.22, 13:07

              Як завжди цікавий і пізнавлельно, інформаційно було смачно

                814.08.22, 17:11

                Дуже цікаво!
                Дякую!

                  915.08.22, 12:42

                  Якщо ПРОБКА така унікальна,

                  то чому про Людину часто кажуть "Дурний, як Пробка!" ? _