хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Жити по правді

З наших давніх літописів мені сильно припали до душі благородні рядки стосовно вимог до правителів: судіті по правдє.
В давні часи слово "правда" було багатозначним і одним з головних його синонімічних значень було те, що ми зараз називаєм словом "закон", або узагальнено - "право", що явно походить від слова "правда".
Отже "судіті по правдє" означало:
1. Правдивого суддю.
2. Правдивє слідство.
3. Правдий присуд.
Ще мені подобалось там поняття "Божий суд": коли обставини не дозволяли встановити правду події, то суд вирішували поєдинком або, якщо це було неможливо, то розпеченим металом: кого він не обпече - того і правда.

Стан сучасного юридичного права в Україні як на мене є досить далеким від правди. І вина тут не тільки чи не стільки юристів, скільки всього нашого суспільства. Коли наші правоохоронці стають найбільшою загрозою праву людей - це не убожество, а жах!
Але всі вони - частинка нашого народу! Вони не з космосу прийшли, українські правоохоронці! Ми самі створили їм такі умови і їх самих! Я до цього часу пригадую, як з самої головної трибуни Верховної Ради України доповідач, що представляв суддів на затвердження, відпові на закид одного з нардепів стосовно відводу одної з кандидатур через хабарництво: "Шановні, та ви ж самі кинули суддів на "підніжний корм" їх злиденною зарплатнею!" Ось так у нас в Україні величають офіційно хабарі - "підножний корм", а поїдає його...
Я колись дуже обурювався з тези, що ось в Україні є якась політично-бізнесова еліта, а весь інший народ - то бидло. Найяскравіший приклад того - нардеп від БЮТ Лозинський і його вчинки. Проте я зауважив, що вся наша еліта вийшла як не крути - з того самого народу, отже якщо народ є бидло, а вони - його еліта, то ясним чином постає що це є "елітарне бидло", яке харчується "підножним кормом" і власне тому таке тлусте.

Для мене великим смутком є обставина, що творячи "правову державу" ми цілком декласували і здеградували систему правоохоронних чинників у нашій державі, бо що таке корумпований суддя, прокурор, міліціянт? Це той же самий злодій! Причому всі сучасні суспільні обставини їх примушують до того, тому я віддаю велику шану і честь всім тим правоохоронцям всіх служб, які намагаються бути чесними і жити по правді. Більшість задля того перходить до приватних служб, а державні?! Там що? Порядних правників не треба?! Тільки Ківалови-кидалови?
Дуже прикро, що за Ющенка ми згаяли можливість реформування правової системи в Україні, а за Януковича - будем бачити. Можливо, що колишній зек, який пройшов і знає всю злочинну систему з самого низу і до верхів - спробує її реформувати в щось більш-менш порядне, може...
Мені важить інше: моральність всього нашого суспільства, громади: якщо кожен з нас сам буде намагатись жити по правді - все може змінитись.
І тим більше - не захоплюватись з добр різних юристів, подібних судді Зваричу
Розумію, що то є певним чином утопічні ідеї, але, але, але: хто не шукає честі - той її і не буде мати. Як на мене, то є в тому велике задоволення від життя, коли можеш поглянути в дзеркало і побачити там не гниду, що обжерлась чужої крові, а побачити - Людину.
Життя ніколи не було і не буде простим чи легким, проте жити по правді - варто.
Повтору життя ні для кого не буде. І мені хочеться бачити як можна більше щасливих людей навколо, а хіба це можливо без життя по правді?..

92%, 12 голосів

0%, 0 голосів

8%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
8

Коментарі

Гість: lkjmn

115.07.10, 11:22

Жити по правді.....
Треба. Але є багато "але"....

    Гість: lkjmn

    215.07.10, 11:55

    Просто правда в кожного своя. Ось приклади. Свіжі.
    http://blog.i.ua/community/662/502126/?p=1
    http://blog.i.ua/community/662/501663/

      Гість: Mr_Nicks

      315.07.10, 12:41

      Богдане, не можна так категорично та узагальнено підходити до правди "жити по правді". Наше життя складається з окремих епізодів і в кожному з них ми поступаємо по різному, тому можна лише давати конкретну оцінку конкретному вчинку. Ось тут я або хтось інший вчинив по правді, а тут ні. Життя не біле і не чорне, воно сіре або кольорове.

      А з приводу втрачених можливостей Ющенка цілком згоден. Не могло суспільство, яке ще вчора тримали в клітках, за одну мить самоорганізуватись на волі. Люди просто не знали що з тією свободою, що на них звалилась робити. Могли пройти лише реформи зверху-донизу і ніяк не навпаки. Ющенко мав це розуміти. Ось, наприклад, грузинський досвід у цьому питанні очима росіян http://berloga.net/view.php?id=121670

        415.07.10, 13:37

        Янукович - реформатор судової системи, завдяки якій він - президент України? - НЕможливо таке!

        "Чистая Правда со временем восторжествует,
        Если проделает то же,что явная Ложь." В.Высоцкий - голосую!

          516.07.10, 19:14Відповідь на 3 від Гість: Mr_Nicks

          Правильно! Про це і мова! Життя є багатомірним і втому його краса: кожен має свободу волі і вибору, тож і вирішує щомиті самостіно чи він живе по правді чи "тварь држащая"
          А на додачу мій улюблений тизис про все, що було від часів СРСР і є актуальним, на жаль, і досі
          http://www.youtube.com/watch?v=9gKth1itfjE&feature=related