хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Виправдано українського солдата Віталія Марківа

23.01.21 19:54 Суд в Мілані про звільнення нацгвардейца Марківа: Доказів причетності до вбивства немає
Суд в Мілані про звільнення нацгвардейца Марківа: Доказів причетності до вбивства немаєАпеляційний суд присяжних Мілана виправдав українського солдата Віталія Марківа в зв'язку з відсутністю складу злочину і доказів його причетності до факту загибелі італійця і росіянина на Донбасі шість років тому.

Про це йдеться в мотиваційній частині вердикту суду другої інстанції, пише Цензор.НЕТ з посиланням на Радіо Свобода .

"Суд не виявив докази, що підсудний Марків з товаришем по службі був співучасником у інкримінованому йому злочині", - йдеться в рішенні Апеляційного суду присяжних Мілана.

За висновком суддів, не встановлено, що 24 травня 2014 року, в день трагічного інциденту, Марків був на службі саме в післяобідній час, коли загинули двоє журналістів і був поранений фоторепортер.

Дивіться також на "Цензор.НЕТ": Нацгвардеец Марків вперше після звільнення побував на рідній Тернопільщині. ФОТО

"Неможливо стверджувати, що Марків свідомо сприяв фактами, в яких його звинувачують, допомагаючи іншим військовослужбовцям, які несли службу на той момент на горі (Карачун)", - вважають судді другої інстанції. Тому і було прийнято виправдувальний вирок за відсутністю складу злочину, укладають присяжні.

Однак вони підтверджують висновки колег першої інстанції про "умисному і цілеспрямованому нападі на групу іноземних репортерів" з боку українських сил, розташованих на горі Карачун. "Атака на Миронова, Ругелона і Роккеллі відбулася за відсутності будь-яких провокацій чи настання ні з їх боку, ні з боку проросійських сил", - посилаються міланські судді на висновки присяжних Павії. Суд другої інстанції вважає, що командування українських збройних сил видало неправомірний наказ своїм підлеглим, порушуючи міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні.

Як відомо, сторона захисту стверджувала, що в умовах військової ситуації під час перехресного вогню неможливо встановити, в результаті пострілів якого боку конфлікту загинули Роккеллі і Миронов.

Висновки міланських суддів ґрунтуються головним чином на свідченнях очевидців інциденту Вільяма Ругелона і таксиста Євгена Кошмана (допитаного в жовтні 2014 року). Також достовірними назвали свідоцтво всіх італійських журналістів, які виступали на процесі в Павії від обвинувачення.

Також читайте: Ми не отримували від РФ запит щодо Марківа, - глава Нацполіціі Клименко

У той же час суд в Мілані визнав недостовірними і непридатними для відтворення фактів свідоцтво з боку захисту - п'ять командирів Національної гвардії і чотирьох військовослужбовців. Присяжні вважають, що українських військових слід заслухати не як свідків, а в якості підозрюваних.

Мілан відкинув прохання захисту про долучення нових доказів на стадії апеляції. Прохання від захисників бійця і України названі судом "непотрібними, запізнілими і недоречними" для реконструкції фактів шестирічної давності.

Провідний захисник солдата Раффаеле Делла Валле назвав обґрунтування міланських суддів про відповідальність України абсурдними і утримався від коментарів.

Своє бачення для Радіо Свобода висловив адвокат від цивільного відповідача Ніколо Бертоліні Клерічі: "У Мілані повторили версію Павії про відповідальність України (за збройний напад на журналістів), але Україна і її війська не засудили. Держава була учасником процесу як цивільний відповідач, бо підсудний - його солдатів. Марків визнаний невинним, він вільний - і Україна вийшла з процесу ".

Захисники ще вирішуватимуть, доцільне і спроможне взагалі Україні і Марківа оскаржувати останній вердикт. Не виключено, що генпрокуратура і сім'я загиблого репортера Роккеллі буде подавати апеляцію до касаційного суду - третьої інстанції італійського судочинства. Зараз їх реакція невідома. Але юристи вже відзначають юридичну колізію. "Якщо сім'я Роккеллі подає апеляцію до касаційного суду, то це слід робити відносно Марківа, а він визнаний невинним і звільнений ... Тому поки неясно, як може обернутися справа. Може, сім'я загиблого буде подавати окремий цивільний позов щодо України і вимагати відшкодування, та й це невідомо ", - зазначив адвокат Бертоліні Клерічі.

Читайте також: МЗС про "звинувачення" Марківа: СК РФ в черговий раз виконує політичне замовлення

Нагадаємо, 12 липня 2019 року італійський суд визнав службовця Національної гвардії України Віталія Марківа винним в смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі в 2014 році на Донбасі. Українця засудили на 24 роки. Сторона звинувачення просила визнати Віталія Марківа винним і засудити його до 17 років ув'язнення. Адвокати Марківа вимагали звільнення українця через нестачу доказів. 3 листопада 2020 року Марківа виправдав апеляційний суд Мілана .

11 грудня суд в Російській Федерації санкціонував заочний арешт військовослужбовця Нацгвардії України Віталія Марківа .

5

Коментарі

123.01.21, 20:53

    224.01.21, 07:42

      38.05.21, 11:33

      Як довго тривало це божевілля!

        49.05.21, 21:29Відповідь на 3 від Леонід

        Так, на жаль.