хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Василь Вишиваний - яскрава постать української історії.

18 серпня 1948 р. за невідомих обставин у лікарні Лук'янівської в'язниці Києва обірвалося життя ерцгерцога Вільгельма Габсбурга, правнучатого племінника австрійського імператора Франца-Йосифа І і двоюрідного племінника Карла І - останнього імператора Австро-Угорщини. Представнику однієї з найславетніших європейських монархічних династій судилося вписати яскраву сторінку у драматичний перебіг національно-визвольної боротьби українського народу. Ім'я Василь Вишиваний, за давньою козацькою традицією, він отримав серед українських військовиків.
Ще й досі широкий загал в Україні знає дуже мало про цю яскраву постать вітчизняної історії. Постать, яка стала проявом надзвичайної ідеалістичної постави і самозречення заради високої духовної мети - визволення України. Саме ідеалами боротьби за українську національну справу, а не особистими інтересами керувався Вільгельм Габсбург - Василь Вишиваний, пов'язуючи свою долю з українським національним рухом. За відданість цим ідеалам заплатив він своїм життям, яке закінчив у тюремній лікарні Києва.

Австрійський ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург народився 1895-го в місті Пула на території сучасної Хорватії. 12-річним переїхав із родиною до польського маєтку в місті Живець у Західній Галичині. Батько Карл Стефан вирішив, що всі його діти будуть поляками. Виховував у них почуття патріотизму. Старший син Карл-Альбрехт став польським офіцером. Дві доньки взяли шлюб з представниками благородних польських сімей. Однак наймолодший Вільгельм повстав проти волі батька й наблизився до українців - тодішніх ворогів Польщі. Утік із маєтку, подорожував інкогніто гуцульськими селами в Карпатах і на Буковині. Отримав прізвисько "Червоний Принц".
1915-го як лейтенант австрійської армії був відправлений до 13-го полку уланів до дислокувався в м. Золочів на Львівщині, і складався переважно з українців. Досконало вивчив українську мову. Один із вояків подарував йому вишиванку, яку Вільгельм носив у полку й поза ним. За це його прозвали Василем Вишиваним. Видав збірку віршів "Минають дні".
Вільгельма вважали претендентом на трон, якщо Україна стане монархією. 1918-го співпрацював з урядом Директорії. Отримав звання полковника армії УНР.
Заарештований під час окупації Відня радянськими військами в 1944-1947 роках. Його звинувачували у шпигунській діяльності та зв'язках з ОУН.
В 2011 році вийшла в світ книга Тімоті Снайдера "Червоний принц".
0

Коментарі