хочу сюди!
 

Vitalina

34 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 28-35 років

Переверніть прапор, ідіоти!

Держава - це насамперед символи. (X. Ортега-і-Гасет)

Пам’ятаю, як на початку 1992 року китайська художниця Мао Мао на якомусь мистецькому заході під милий біг просила тодішнього щойно обраного Президента України Леоніда Кравчука, аби перевернули головний державний символ - синьо-жовтий прапор, бо під цим сполученням кольорів на країну чекає неминуча деградація, зрада, занепаді, зрештою, крах. Адже синє і жовте утворює гексаграму «Пі» (за «І-цзин» - класичною китайською Книгою змін, - одну з чотирьох найгірших комбінацій), яка розшифровується приблизно так: «Будьте пильними і передбачливими. Не беріться за якусь суттєву справу, бо вона швидше не збудеться, ніж збудеться. Ваше оточення не розум/є вас, ви без будь-яких підстав сваритеся зі своїми друзями». Тоді як обернене розміщення барв - зверху жовте, а синє -знизу - утворює цілком нову гексаграму «Тай», яка означає: «Розквіт. Мале відходить. Велике приходить. Щастя. Розвиток.».

І своїми попередніми І посадами змушений був довгий час І з себе марксиста-атеїста, переконаний поетами-нардепами, що синьо-жовтий прапор символізує синє мирне небо і золоту українську пшеницю, тоді віджартувався: що корисне, мовляв, для китайця, те для українця - смерть і навпаки, маючи, очевидно, на увазі. А шкода. Бо, як бачимо, спотворена езотерична суть виявленого матеріального символу
(синьо-жовтий прапор) дуже швидко далася взнаки Україні.

Жаль також, що радянські поети екс-комуністи, які тоді були головними радниками Президента Кравчука з питань державного будівництва, не знали чи не хотіли знати, що українська революція 1917 року в Києві та Петрограді, а також українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами, і саме це сполучення барв голова Центральної Ради Михайло і пропонував для основного символа УНР.

Чому згодом гетьман Скоропадський і головний І Петлюра перевернули прапор, достеменно не з'ясовано. Може, під впливом синьо-жовтого прапора ЗУНР, і, очевидно, створювали свої символи за І «аби не як у поляків», у яких світліша (біла) смуга національного прапора зверху?

Проти сполучення кольорів - синє-жовте - «І-цзин» (ще не було жодного випадку, аби пророцтва з цієї книги не збувались), свідчать також й інші тлумачення значення барв та їх комбінацій.

Ян-Інь. Ця прадавня емблема створення світу з хаосу та боротьби і єдності двох протилежних засад у деяких традиціях теж передається цими кольорами: жовте, або ж золоте Ян (світло, тепло, небо, активність, принцип, сонце) та синє (пітьма, холод, , пасивність, жіночий елемент, місяць). Що буває, коли земний, пасивний, жіночий, місячний принцип домінує (розміщується зверху) над небесним, активним, чоловічим й сонячним, мабуть, пояснювати зайве: протиприродність, а, значить, апріорі запрограмованість на невдачу такого порядку речей очевидна.

Фен-шуй. До вище сказаного органічно прилягає і традиція фен-шуй, за якою розміщення синього(воля) над жовтим (мудрість) означає «Закон занепаду», тобто прогресуючу деградацію, нещастя, хаос. Тоді як зворотне сполучення барв - жовте над синім означає гармонійне поєднання Неба і Землі, чоловічого і жіночого, сильного і гнучкого, що обіцяє розвиток, добробут, щастя.

Арійська традиція. Деякі дослідники стверджують, що духовний вождь арійства Рама обрав своїм символом жовто-синій штандарт, бо це є гармонійним поєднанням небесного вогню РА і земної речовини МА, що також означає зверхність духу (золоте, жовте) над матерією (блакитне, синє). А не навпаки, що до того ж перекручує святе ім'я Рама на Мара (а мара - це примара, привид, хто не розуміє, або ж зомбі по-сучасному). Ідеолог концепції «Переходу-ІУ» і редактор однойменного журналу Ігор Каганець каже : «Нинішній синьо-жовтий державний прапор України не обіцяє їй нічого доброго, оскільки декларує збочений стан домінування пасивної матерії над активним духом. Хоча треба сказати, він точно відповідає нинішньому тимчасовому стану деградації і духовної темряви». Шкода лише, що пан Каганець не уточнює, що детермінувало «стан деградації і духовної темряви» якраз прийняття цього перекрученого символу, давши Україні таким чином мару замість Рами.

Християнська традиція. За православними канонами іконописання, які відомі ще з Візантії, золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця, німб Бога-Сина і взагалі - Вищу Духовність. Синє ж - усе земне, а також свободу, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони не будуть нею зловживати. Але ж ми бачимо, як користуються цим даром люди, і знаємо, куди завела безвідповідальна свобода колишнього командира небесного воїнства на ім'я Денниця, більше відомого як Люцифер.

Геральдичний аргумент. За правилами геральдики, прапор утворюється від герба (герби виникли раніше, ~ ніж сучасні знамена); барва верхньої смуги береться від кольору власне знака, а барва нижньої 7 від гербового поля. Якщо герб, наприклад, Польщі - білий орел на червоному тлі, то відповідно й прапор ~ біло-червоний. Тож якщо герб України - жовтий тризуб на синьому полі (чи навіть якщо взяти герб Галицько-Волинського князівства -золотий лев на синьому тлі), то й прапор має бути жовто-синій, а не навпаки.

Світова ж філософська, політологічна й соціологічна думка не надто багато уваги приділяє питанню символів. І це не дивно, бо сучасне суспільство споживання - це суспільство знаків, а знак відрізняється від символу, як, скажімо, буква ~ від живого звука, який вона позначає.

Але є винятки. Відомий сучасний сербський філософ Светислав Басара, який доволі серйозно ставиться до порушеного питання, вважає, що «символ - це така річ, без якої дійсність не є повноцінною. Символи - це обмінні пункти, через які енергія вищої реальності спливає у світ явищ... А неправильна інтерпретація символу має корозійний вплив на дійсність... Займімося на хвилинку символами окремих держав - прапорами. Впадає у вічі, що в тих держав, які на своїх знаменах зберегли традиційні символи, наприклад, хрест - Швейцарія, скандинавські країни, Велика Британія - дійсність функціонує набагато краще, ніж у країнах, які на прапори поставили знаки та картини, не кажучи вже про спільноти, що обрали інфернальні символи пентаграм. Скептикам пропонується порівняти статистичні дані». Додамо, що на час, коли пишуться ці рядки, перше місце в світі за рівнем життя займає Норвегія (біло-синій хрест на червоному тлі), а одне з останніх - Мозамбік (схрещені мотика і автомат Калашникова на тлі жовтої пентаграми і п'яти барв). Скажуть - це тому, що Норвегія багата на корисні копалини, а Мозамбік - зруйнований громадянськими війнами. Але ж можна повернути й по-іншому: спочатку були символи (відповідно хрест і автомат Калашникова), а вже потім, як наслідок - кому корисні копалини, а кому - громадянські війни.

Василь Кожелянко, письменник і публіцист, Буковина
12

Останні статті

Коментарі

125.07.08, 20:56

А якщо б і Тризуб у китайців щось "не те" означав? Пам"ятаєш байку Крилова "Квартет" - якщо нема тями, як прапор не гортай - з мавпуватих блазнів маючих гіперклептоманію Державних Діячів не зробиш! Та ти і сам все прекрасно розумієш.

    225.07.08, 20:59Відповідь на 1 від Paladyn

    Та ні!!! Не чіпай китайців, читай цю замітку http://blog.i.ua/community/1025/142500/
    Хто тобі сказав, що то істинно китайське, а не прийшло до Китаю з арійською людиною.

      Гість: vitaliч

      328.07.08, 08:43

      http://blog.i.ua/user/705622/89775/

      без коментарів

        428.07.08, 09:51Відповідь на 2 від Mamay_

        тим паче, що у Кітаї знаходять древні могили де захоані арійці! Так хто був там з початку?

          528.07.08, 16:50

          боян

            628.07.08, 16:57Відповідь на 5 від gurzuff

            Посилання на автора є:
            Василь Кожелянко, письменник і публіцист, Буковина

              731.07.08, 12:01